БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Държавният резерв разпродал животоспасяваща апаратура

Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият заразен с COVID-19 и преди да бъде обявена извънредна ситуация, от Държавния резерв, през стоковата борса, са продадени жизнено важните апарати, нужни в момента за спасяването на човешки животи, съобщава в свое разследване Frognews.bg. Според изданието, те са продадени на безценица, а в момента се обсъжда от къде и как да се купят.

Същите апарати, сред които има и такива за обдишване, са особено нужни към днешна дата, за реанимационните екипи, които се готвят да посрещнат вълната от заразени с опасния вирус хора.

Разпродажбата е станала на няколко пъти през февруари, посочва още Frognews.

Държавният резерв не е продавал нито евтино, нито съвременни апарати за командно дишане, каквато информация се появи в медии, съобщават от институцията за „Капитал“. В листа стоки, качен на стоковата борса през февруари, има апарати за белодробна вентилация, които обаче са на възраст 60 – 70 години и съответно цената им е ниска. „Те са на борсата от 90-те години, периодично подновяваме поръчката, но никой не ги купува. Няма желаещи и при последния ни опит да ги продадем“, казват от резерва.

снимка: Frognews.bg