ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Д-р Стойчо Кацаров: Коронавирусът се разпространява у нас поне от месец

“Този вирус се разпространява в нашата страна от около един месец и аз се опасявам, че ние сме в беда вече. Според мен инфекцията не може да бъде овладяна заради начина ѝ на разпространение, заради това, че много малко хора се изследват за коронавирус. Мисля, че вече не може да бъде овладяна и трябва да приемем, че вероятно по-голямата част от населението ще преболедува“. Това каза за БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването, и допълни: 

“Ако изходим от констатацията, че 1% е смъртността, ако имаме един починал, трябва да имаме 100 заразени, ние имаме 7 доказани случая, но това не дава вярна картина“.

“По начало тези инфекции трудно се ограничават заради начина им на разпространение, но, ако искаш да ограничиш такава инфекция, трябва да я хванеш в самото ѝ начало и първите случаи, които установиш, да ги изолираш от останалите. Това е единственият начин“, каза още той в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“.

“За съжаление ние нямаме план за противодействие (на епидемията от коронавирус – б.р.) и в момента нямаме план, действа се ад хок, решенията се взимат ден за ден“, обясни още той за националното радио.

снимка: novini.bg