НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Европейски резил! Как се троши автомобил на общински път в Свиленград

Дупки с дълбочина около 50-60 см, облаци прах през лятото и кал през зимата. Това е пътят, ако може да се нарече така, който води към митническото бюро в Свиленград. По тази общинска улица, която е по-зле и от третокласен път, ежедневно минават ТИР-ове. Не е рядкост, когато по автомобилите се получават повреди, споделят водачи. А за пътя община Свиленград нехае от години. Това продължава и сега.

Дупките по пътя, собственост на община Свиленград са около 50-60 см

„Трябва да си с танк, за да минеш. Това е ненормално и страшно. Чупим си камионите. Може ли в 21 век да има такива пътища“, казва Тодор Маргичев, който прави опит да премине през черния път с товар от 24 тона. Целта му е, слаломирайки, да стигне до митническото бюро.

Лунният пейзаж, за който от кметството нехаят

И докато наш екип е на място се приближава турски тираджия. По думите му той редовно преминава през този път и смята, че е срамно, че никой нищо не прави. Той е питал в бюрото, защо пътят е в такова окаяно състояние. И от тях знае, че този лунен пейзаж е собственост на община Свиленград.

За да стигнат до митническото бюро на водачите им се налага да слаломират

Наистина лошия стопанин на улицата, в кв. „Капитан Петко войвода“ или „Гарата“, както му казват хората е общината. От кметството дори не са чакалирали. А живеещите в квартала бяха ясни и точни: „През лятото ходим в прах, през зимата в кал“.

Тези дупки чупят ТИР-ове

В 14.17 часа вчера потърсихме коментар от общината. Пресаташето на кметството, Калина Райкова, обаче се обърка. Първо се опита да ни препрати към агенция „Митници“, а след това на бързо заяви: „На среща съм и не мога да говоря“. И както и друг път е ставало, когато е търсена за коментар по неудобна тема, тя не връща обаждане.

В европейския Свиленград, хората през лятото ходят в прах, а през зимата в кал

За повече обективност решихме да чеум и становището на агенция „Митници“. Писмено ни отговориха, че улиците, чрез които товарните превозни средства достигат от разклонението на пътя Свиленград – Любимец до Митническо бюро Свиленград, не представляват част от територията на митническия терминал.

След това в отговора следват банални и тривиални неща, които се съобщават от един пресцентър. И той гласи: „Агенция „Митници“ поддържа активен диалог с ръководството на Община Свиленград за възможностите за изграждане на подходяща инфраструктура, която да обслужва настоящата сграда на МБ Свиленград. Включително срещи са провеждани и от началото на тази година“.

До този момент обаче нито хората в свиленградския квартал, нито шофьорите, нито екипът ни видя някакъв резултат от т.нар активен диалог.

Как преминава един ТИР през т. нар път може да видите в секцията ни Видео новини

Снимки и видео: Пламен Грозев