КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Едно неудобно интервю на Тодор Топалов, лицето на протеста в Хасково

Тодор Топалов е кандидат за народен представител на коалиция „Демократична България – обединение“ за Хасковска област. Живее и работи в Хасково. Семеен е, с едно дете. Икономист по образование, собственик е на малък бизнес в сферата на търговията и експорта. Той е областен координатор на „Да България“ в региона и е един от двигателите на антиправителствените протести от лятото на 2020 г.

Г-н Топалов, Вие сте лице на протеста от миналата година. През лятото бяхте на площада. Обаче останахте втори в листата на коалицията „Демократична България“, защо се получи така?

Трябва да е ясно на всички, че не съм от ония мазни партийни членове, които само чакат да се доберат до парламента. Категорично не се занимавам с политика, за да се добера до власт, за да отмъщавам. Човек трябва да е политически коректен, последователен и с кауза, която да отстоява. Всичко това съм се стремял винаги да бъда. Основната ми цел е хората да ме разбират, за да ме последват и да вярват, че ще отстоявам и техните принципи, заемайки дадена длъжност.

По отношение на протестите – едно е да биеш тъпана на центъра, друго е да правиш реална политика. Твърдя, че ние от Демократична България правим реална политика. Така отговарям и на въпроса защо съм втори в листата. В един отбор няма първи и втори. Има обща кауза и общи ценности.

Има хора, които ме упрекват, че съм се включил в листата за депутати. От ден първи на протеста съм заявил, че съм политическо лице, че съм председател на местната структура на „Да България“. На протеста се опитвах максимално да дистанцирам партията от самия протест. Исках протестът да си остане граждански, да не се споменават партии, въпреки че Вие медиите го казвахте това, че съм политически ангажиран. Ясно трябва да се каже на хората и аз държа да им кажа, че по никакъв начин не са били подведени. Заявката ми беше точна и навременна.

Вие сте политик от новото поколение, а се очаква, че всички партии ще заложат на нови лица, точно както искат и хората. Обществото иска подмяна на физиономиите в парламента и това беше показано през лятото на 2020 г в цялата страна?

В листата на „Демократична България“ в Хасково няма нито един човек, който да е изцапан с „голямата политика“. Нито един от нас не е бил в парламента. Така че в този смисъл всички сме нови лица.

Бидейки част от протеста, и ако има хора, които тогава са ми са доверили, нека да ме подкрепят с № 11 в бюлетината и преференция 102. Моето участие в протестите не е било инвестиция в бъдещи избори, а е било кауза, зад която застанаха стотици хиляди българи.

Купуването и продаването на гласове са престъпления

Ако в неделя хората Ви гласуват доверие и влезете в Народното събрание, какви политики ще водите и най-вече какво ще направите за Хасково?

Няма как един човек да разбира от всичко, въпреки че манталитетът на българина е такъв да разбира и да знае всичко. На България трябват хора, които да са експерти в отделните области. Трябва да има интелигентни хора, които да отсяват доброто от лошото, което се прави за страната и за региона, разбира се. Аз лично съм се ангажирал с малкия и среден бизнес. Защото това е гръбнакът на българската икономика. Малкият и среден бизнес осигуряват 75% от заетите в страната и 65% от брутния вътрешен продукт. В този ред на мисли искам да кажа, че малкия и среден бизнес допринася за покачване на работната заплата. Ние искаме първо да подсигурим достатъчно работни места, да им дадем достатъчно сигурност, за да може те да внасят достатъчно осигуровки, данъци в хазната. Чак тогава ще има повече пари и за по-високи пенсии. Ние не казваме като БСП, които искат да дойдат на власт и веднага да увеличат парите на пенсионерите, които безспорно заслужават по-високи пенсии. Знам, че не е добре да се говори политически по този начин, но истината е такава. Бюджетът се трупа от тези, които работят. Колкото по-ниска е безработицата толкова повече пари ще има за пенсии. Безспорно е, че в същото време трябва да се води битка и с корупцията.

Гледам какво говорят другите кандидати и имам чувството, че се води кампания за местни избори. Обещават се неща, които зависят от местната власт. Трябва да е ясно, че депутатът гласува закони. В тази връзка едно от първите неща, които ще направя за Хасково е да се предизвика парламентарен дебат за законите, които касаят водния сектор в България и по-специално за Закона за ВиК. Хасково има спешна нужда от подмяна на водопроводната мрежа. Това ще е първото, което ще направя.

Всичко, което казвате е убедително и добре, но смятате ли, че хората, които четат това интервю, ще повярват. През годините хората са много лъгани?

Мисля, че съм го доказал с действията си. Излязох на площада в Хасково и поисках оставката на правителството. Знаете какво е в град като нашия един човек да направи това. Бях натискан от НАП,полиция, от Инспекцията по труда, спукаха ми гумите на колата, развъртаха ми болтове на джантите. Всички от „Демократична България“ показахме, че може да защитаваме своите виждания, принципи, кауза и т.н. И в крайна сметка показахме на хората, че общинската администрация в Хасково е аналогова, че кметът на Димитровград излъга за цената на водата, показахме, че някои членове и алинеи от Закона за манифестациите и събранията не са по-висши от Конституцията. Осветихме коалицията между ГЕРБ и ДПС. И тази коалиция лъсна много ясно през 2019 г в община Маджарово. На местните избори в тази малка община, която е от селски тип, не беше издигнат кандидат за кмет от ГЕРБ, забележете за първа година. А тук в Хасково пък ДПС нарочно не издигнаха претендент за кмет, за да могат гласовете на ДПС да бъдат насочени към ГЕРБ. Жителите на Маджарово, които са наследници на тракийски бежанци бяха предадени и излъгани. Това е негласната коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Последните социологически проучвания показват, че е голям процентът на хората, които заявяват, че няма да гласуват. На кого разчитате в неделя?

Искам да се обърна към тези, които не искат да гласуват и да им кажа: „Алоо.. Не Ви ли е мила Родината“. Защото този, който е купен и контролиран ще направи така, че отново да Ви управляват шайка престъпници, мутри и неграмотни.

Преди няколко дни излезе едно проучване, в което се твърди, че район Хасково е с най-голяма опасност за купен вот, в цели 141 секции?

Точно за това говорим. Парите вече са раздадени. Те няма да бъдат раздавани в изборния ден. Те се знаят колко ще бъдат купени. Но колкото повече хора излязат и гласуват, толкова повече купеният вот няма да оказва влияние върху общата картина. Така че излезте и гласувайте!

В тази кампания претендентите за Народното събрание не казвате, с кого ще се коалирате. А сте длъжни да направите това. Вие от „Демократична България“ ще се коалирате ли с ГЕРБ, с БСП. Посочвам тези две партии, защото социологията показва, че и двата политически мастодонта няма да получат резултати, че да управляват сами?

Няма да влизаме в коалиции нито с ГЕРБ, нито с БСП. Няма да управляваме с мандат на ГЕРБ или с мандат на БСП. Президентът ще реши коя ще е третата формация, на която той ще даде мандат. Ако се стигне до тази ситуация, ние ще приканим държавният глава да даде мандата на „Демократична България“ и тогава, която от формациите в парламента припознае нашата Програма за управление, е добре дошла. Ние патерица във властта няма да бъдем и това трябва да е ясно на всички!

Въпреки всичко, смятам, че има такъв момент никой с никого да не може да се коалира и да минем на следващ етап, т.е да отидем на втори избори. Понеже никой не иска да управлява с ГЕРБ или с БСП, защото са едно и също. Така че нашата позиция е много ясна.

Купуването и продаването на гласове са престъпления