Здраве

Експерт за Ковид-19: Правете гаргара на устата с вода и сода, брадата и дългата коса са опасни

Искам да отправя послание към възрастните хора – ограничете излизанията си. Пенсионерите нямат такива ангажименти и могат да останат вкъщи. За това призова пулмологът д-р София Ангелова по НТВ.

„Трябва да настроим своя компютър – след всяка повърхност, която сме докоснали, трябва да си мием ръцете. Счита се, че до 6 часа вирусът може да живее върху една повърхност. Ако някой кашля, може да ви зарази, когато е до метър и половина от вас. Не трябва да се допуска пръските да попадат върху една повърхност“, обясни д-р София Ангелова.

Маската ще предпази от директно влизане на пръската в организма ни и ще ни предпази директно да докоснем носа си или устата си, информира още тя.

Д-р Ангелова посъветва да се грижим и за устната си хигиена като си правим гаргара с хладка вода и сода.

Тя даде и съвет да перем дрехите си на 40 – 60 градуса. По думите ѝ – дългите коси и бради също са опасни. На въпрос трябва ли работодателите да раздадат предпазни маски на служителите си, тя обясни, че е хубаво това да се случи.

„Паниката и страхът потискат имунните клетки и затова трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани. С дисциплина можем да потушим и ние вируса“, каза още д-р София Ангелова.

Източник: Frognews.bg