БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Животновъди изливат тонове мляко

Млечни ферми у нас масово изхвърлят тонове суровина. Дори такива, които предават по 5 тона сурово краве мляко на ден, получават предизвестия от мандри, че до месец изкупуването ще спре, съобщава Агри.БГ.

Според животновъдите основната причина е неконтролираният внос на украинско мляко, което минава през Полша и Унгария. Те сравняват цени, публично оповестени на сайтовете на земеделските министерства на тези три държави. В Полша и Унгария изкупната цена от ферма е около 1,13 лв./л, а на украинското мляко е 0,45-0,50 лв./л.

„Украйна изцяло разчита на износ на сурово краве мляко за Европа, тъй като мандрите не разполагат с достатъчно електроенергия за преработка. Този износ вероятно ще се засили, тъй като идва сезонът на хубавата трева“, прогнозира Пенка Христова – почетен председател на Съюза на животновъдите в България.

По нейно проучване на пазарните цени млякото по полските и унгарските магазини се продава за 2,05 лв./л. В същото време, от 18 януари започна спешно подпомагане на полските фермери с 15 000 евро на стопанство.

Другият основен проблем за срива на цената на млякото у нас е липсата на конкуренция. Потребителите нямат избор освен да купуват от големите хранителни вериги. Забранена е и продажбата на сурово мляко пред фермите у нас.

„В момента 1 лв./л изкупна цена се счита за висока. В магазините пък се продава на 4-5 лв./л. Жестоки аномалии. Има задържане на стока и животновъдите са принудени да изливат мляко. Алармирали сме Министерството на земеделието. Дано започнат засилени проверки и Комисията за защита на конкуренцията да се заеме със случая. Хората са в шок и не знаят какво да правят“, обяснява браншовият представител.

В началото на годината в Брюксел се заговори за отваряне на Кризисния резерв, с който да бъдат подпомогнати страните членки, пряко засегнати от войната в Украйна. България е една от тях.

„Със своята политика на солидарност ЕС безконтролно отпуши украинския внос. Зърното започна да страда миналата година, сега е млякото, следва месото. Спешно молим средства от този кризисен фонд да бъдат отпуснати не само за зърното, но и за млякото и млечните продукти“, апелира за финал Пенка Христова./agri.bg/