НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Съдебни абсурди: Закриват Районен съд Тополовград

Закриването на Районен съд Тополовград ще бъде обсъждано в Хасково в четвъртък. Тогава магистрати, адвокати и членове на ВСС ще дебатират за съда в Тополовград. Говоренето е във връзка с изготвянето на съдебната карта на България.

Основният въпрос е, съдът в Тополовград да бъде преместен в Харманли, който по натовареност измества дори софийските съдилища през последните години. Една от хипотезите е, Тополовград да бъде слят със съда в Елхово, но това е малко вероятно.

В момента престъпленията в Тополовград се разследват от полицията в Хасково, но след това се занимава прокуратурата и съдът от областта на Ямбол, което създава изключително много неудобства. От друга страна обаче, ако съдът в Тополовград премине към Харманли, то хората ще пътуват по 50 км в едната посока, за да си извадят едно свидетелство за съдимост. А ако премине към Елхово, то за хората има само 26 км, показва нашата справка.

А ако делото стигне до втора съдебна инстанция нещата се усложняват още. Ако процесът пристигне да се гледа в Хасково като въззивна инстанция, хората ще пътуват 90 км. А ако нещата останат, както са сега, то разстоянието е само 65 км в едната посока.

Абсурдната ситуация се сътворява от настоящия състав на Висшия съдебен съвет. В четвъртък в Хасково идва Даниела Марчева, член на кадровия орган, за да проведе обществено обсъждане по въпроса. И тук идва още един абсурд, защо това обсъждане се прави в Хасково, а не в Тополовград. Презумцията е, че по време на обсъжданията трябва да се чуе какво мислят хората. Такова явно обаче няма да стане.

Преди известно време имаше такава опция и за съда в Свиленград. Тя обаче отпадна, тъй като назря недоволство, което тръгна от адвокатите. И сега се очакват протести, ако ВСС реши Тополовград да премине към Харманли.