БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Зам.-председател на eвропарламента: Българското правителство пуска „фалшиви новини“

Заместник-председател на Европарламента обвини българското правителство в публикуване на фалшиви новини. Става въпрос за Катарина Барли – тя е и член на Комисията по граждански свободи (LIBE) и на Работната група за върховенството на закона, която миналата седмица изслуша представители на българската власт и гражданско общество за ситуацията в страната.

На дебат в LIBE снощи тя заяви, че след срещата от петък българското правителство е публикувало „абсолютно лъжлива информация за съдържанието ѝ, всъщност фалшива новина“.

Този дебат беше посветен не конкретно на България, а на работата по новия механизъм за върховенството на закона, който трябва да обхване всички държави от ЕС и да замести Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който се отнасяше само за правосъдието в България и Румъния. Барли е и т.нар. докладчик в сянка за него.

„Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим“, каза тя. „Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъжданото, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие.“

Барли не уточни в изказването си какво има предвид.

Източник и снимка: Дневник