България

Започнаха балотажите

Започна гласуването на втория тур на местните избори в населените места, в които миналата неделя не бяха избрани кметове.

Избори днес се провеждат в 105 общини и 441 кметства в страната, както и в 31 района в София, Пловдив и Варна. Изборният ден започва в 7 сутринта и приключва в 20 часа. Ако към този час пред секциите има чакащи, те ще гласуват, но не по късно от 21.00 часа.

Гласува се по обичайния начин – като в квадратчето с номера на предпочитания кандидат се поставя знак Х или V с химикал.

В бюлетините отново има и квадратче „Не подкрепям никого“.

До края на изборния ден важи забраната за оповестяване под каквато и да е форма на резултати от социологически проучвания, включително и от доставчиците на медийни услуги.

В Пловдив на балотаж ще се избира, както кмет на общината, така и кметове и пет от шестте района. От 17-те общини на областта, в 11 се провежда втори тур. В 36 села също ще избират кмет на балотаж.

В Пазарджик изборът за кмет се провежда в 151 секции. До този момент няма сигнали за нарушения на Изборния кодекс, както и в деня за размисъл.

Освен в Пазарджик избори се провеждат в общините Брацигово, Белово, Пещера, Ракитово и Стрелча и в още 22 населени места.

Във Варна ще се проведе балотаж за кмет, както и за кметове на четири от районите – „Одесос„, “Приморски“, “Младост“ и “Аспарухово“. Балотажи има и в кметствата – Тополи и Звездица. Във Варненска област ще има балотажи в общините Провадия и Бяла. Секциите там са 78, а избирателите 43 хил. 862

В Русе също има балотаж. Там 141 500 граждани ще изберат бъдещия кмет на Русе.

В Ловешка област днес се избират кметове на общините Ловеч и Тетевен. В областта се гласува и за 18 кметове на кметства.

В ловешкото село Александрово на балотаж се явяват трима кандидати, тъй като двама от тях събраха еднакъв брой гласове на първия тур.

В Хасковска област балотаж се провежда в 12 населени места. На втори тур на местните избори се гласува за кмет на община Тополовград и в селата Орлов дол, Радовец и Синапово, в хасковските села Книжовник, Елена и Брягово, в харманлийските села Болярски извор и Върбово, в димитровградското село Крепост, свиленградското Капитан Андреево и стамболовското Жълти бряг.