КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Започна ли кметската надпревара за Хасково?

Лятото е в разгара си, температурите са високи, а много хора тръгват за своята почивка. Заради местните избори на есен по-малко се очаква да почиват политиците. И в партийните централи жегата е доста, защото през октомври ще ходим до урните, за да избираме кмет и общински съветници. За тези, които ни предложат партиите.

Три месеца преди вота, който отново се определя като много важен, никой все още нищо не казва официално. Това обаче не означава, че не се стягат редиците и че не ври, и не кипи на политическата сцена.

Борбата за Хасково се очертава да бъде интересна и трудна. Особено, ако се вярва на неофициалните информации. ГЕРБ безспорно ще се прицелят в кметското място и мнозинство в местния парламент. До момента в пространството се спрягат три имена. Първото е на Делян Добрев, областен координатор на партията. Ако това е вярно, идва въпросът – защо ще иска кметския стол. Ако Добрев се яви на изборите няма да му е лесно, най-малкото, защото има да преодолява последиците от т.нар скандал – „Кумгейт“.

Още две имена се спрягат от ГЕРБ. Това на областния управител Станислав Дечев и на предеседателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева. На нея се залага много малко и е вероятно името й да е спуснато проформа. Членове на партията обаче казват, че дори и да е добър юрист, тя е неразпознаваема. А времето да се обърне тенденцията е малко.

Нещата и в БСП са сложни. Там заради вътрешните борби и скандалите, все още не се откроява име. Макар че от „Позитано“ са правили вече сондажи в Хасково. Близки на социдеята казват, че е разговаряно с бизнесмена Димитър Назъров, но той категорично е отказал да бъде кандидат. От дълги години социалистите в областния град имат проблем с намирането на подходящите кандидати за местни избори. Как организацията на БСП в Хасково ще излезе от ситуацията, която сама забърка, предстои да разберем.

И идва въпросът, сегашният кмет Добри Беливанов ще играе ли за втори мандат. От близо половин година под сурдинка се говори, че кандидатурата му ще бъде издигната от Инициативен комитет от негови приближени. Засега и той пази мълчание. На въпроса отговаря само с усмивка. Но ако има мерак да повтори мандата си, ще трябва първо да обясни, защо остави толкова проблеми в града след първите си 5 години на управление.

ДПС отново ще играе ключова роля в тези избори, макар че и при тях има сътресения, както и в ГЕРБ, и в БСП. Последните евроизбори показаха, че каруцата им скърца. Лидерът Мустафа Карадайъ поиска 20 000 гласа от Хасковска област, но не ги получи. Членове на движението откровено признават, че трудно са агитирали електората си през май. Интересно е ДПС кого ще подкрепи, ако се стигне до балотаж, както се очертава.

Дали това са ходовете на партиите в Хасково и дали ще станем свидетели на изненади може би ще стане известно едва при регистрацията на претендентите. А това ще се случи още докато лятото е в разгара си и температурите са високи.