Здраве

Започна петиция за създаване на институт за имунотерапия на онкоболни

Над 1700 граждани са се подписали досега в петиция за създаване на институт за имунотерапия и имунопрофилактика и възстановяване на онкоболни. Идеята е на доц. Влади Манев, първият дипломиран имунолог у нас.

В предаването „Хоризонт за вас“ той поясни, че идеята има подкрепата и на националните консултанти, но ще са необходими още подписи, за да може петицията да бъде внесена в парламента и да се гласува бюджет, за да се разкрие такава структура:

„Съществуват два проблема. Когато се започва химиотерапията, е необходимо да се подготви организмът, за да се запази имунната му система. В един такъв институт предвиждаме да има клиники, които ще се занимават с подготовката на хората. Когато започне химиотерапията и възникнат противопоказания, трябва да има къде пациентът да бъде възстановен. И още – когато приключи химиотерапията или друга съвременна терапия, е необходима бързо да бъде възстановена имунната система, за да не възникват рецидиви“.

По думите на доц. Влади Манев, за да започне такава дейност, ще бъде необходима стартова сума между 5 и 10 млн. евро.

Имунологът подчерта, че българите сме единствените в Европейския съюз, които най-много боледуваме и най-много умираме от рак.

Източник: БНР