България

Заради корупция: Турция иска държавен контрол на „Капитан Андреево“

За Турция е по-добре лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ – „Капъкуле“ да е държавна, а не частна. Това коментира в интервю за в. „24 часа“ турският посланик в България Айлин Секизкьок.

„От десетилетия турските превозвачи, износители и компании се оплакват от работата на пункта – от дългото чакане, от случаите на корупция. Тези обстоятелства са известни в общественото пространство. Бихме се радвали, ако има осигурен български държавен контрол на този граничен пункт, за да бъдат предотвратени всякакви нерегламентирани дейности. Що се отнася до конкретни доказателства, българските власти сами трябва да ги осигурят, вътрешни разследвания могат да установят кой е свързан и отговорен за подкупите и случаите на корупция и всички останали нарушения на закона“, казва още тя.

По първоначални данни за десет години България е загубила около 1 милиард лева от това, че проверките са правени от частна фирма.

Wow-media.bg твърди, че на 15 юли посолството на Турция е изпратило спешна нота. В грамата се посочвали конкретни примери с точно посочени товари, които са се върнали заради непълно или грешно обработване от страна на държавната лаборатория на БАБХ.