Здраве

Защо и колко е вредна пържената храна

Повечето хора знаят, че пържената храна е вредна, но малко от нас имат волята да я зачеркнат от менюто си.

По-важният въпрос обаче е „Защо?“, защо тя е вредна. Какво се случва с храните по време на процеса на пържене, което ги прави по-нездравословни, отколкото други, които са варени, сотирани и печени?

Според известната приказка всичко хубаво е или вредно, или от него се напълнява, или се забременява, с усмивка пристъпва към темата нутриционистката Яна Данаилова.

„Наистина пържената храна е вкусна, но в никакъв случай не можем да я причислим към полезната или да я консумираме редовно.“

Пърженето е агресивна термична обработка, обяснява Данаилова. Самата храна променя своята структура, но по-опасното е, че това се случва и с мазнината.

Тя се загрява до над 200 градуса и отделя свободни радикали. Те са вредни и могат да доведат дори до генни мутации. Имат доказано канцерогенен ефект.

„Всичко прегоряло, препържено, хванало черна или кафява коричка, следва да бъде избягвано.“

Ако все пак искаме да запържим нещо, подходящо е да изберем кокосовото масло, което е с висок праг на горене, допълва Яна Данаилова, смилявайки се над почитателите на пърженото.

Храната е най-добре да се приготвя на умерена температура, задушена, на пара или на бавен огън, в краен случай – печена./БНР/