България

За българите най-важно е новият главен прокурор да не е корумпиран

За българите най-важно е новият главен прокурор да не е корумпиран и да е честен, сочи проучване на изследователски център „Тренд“, цитирано от БГНЕС.  Ден преди избора за нов главен прокурор социолозите тестват основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка за работата си се ползва Министерството на вътрешните работи, като МВР е единствената институция, включена в изследването, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е институцията с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на Висшия съдебен съвет най-голям дял от запитаните нямат мнение.

Над 76% са тези, които са чули/разбрали, че в края на октомври ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20 процентни пункта), да е честен и коректен (19 процентни пункта), да е независим и да не се поддава на влияния (9 процентни пункта), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9 процентни пункта. Най-голям дял от запитаните обаче не могат да преценят, което говори по-скоро за дистанция от темата.

Проучването е реализирано в периода 1-10 октомври 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1000 души на възраст над 18 години. Проучването е представително за пълнолетното население на страната. То е направено по поръчка на в. „24 часа“.