Новини

За първи път: Без окръжни съдии на докладите на районните съдилища в Хасковско

За първи път от близо 10 години на годишния доклад на Районен съд Хасково, а и на Свиленград нямаше представетил на Окръжен съд. Днес на пресконференция попитахме председателят на Районен съд Хасково – Пламен Георгиев, защо това е така и дали не става дума за скъсване на отношенията между двете съдилища. Според него е неправилно да се тълкуват нещата по този начин.

В прессъобщение, с което медиите бяха информирани за анализа, ставаше ясно, че е поканен председателят на Окръжен съд Хасково и новоизбран член на ВСС – Миглена Тянкова. Днес по информация на пресцентъра на съда в Хасково се изясни, че Тянкова е в болнични дни от миналата седмица и затова не е присъствала на общото събрание.

Така остана да разберем, защо никой от зам.-председателите не е на годишния доклад, което се случва за първи път от доста години. По правило, когато има анализ винаги присъстват по-горестоящи. Така е в съда, така е в прокуратурата, така е и в МВР, така е и в другите изнесени агенции и дирекции.

Настояхме да получим отговор. Пламен Георгиев обясни, че единият заместник Милена Дечева е била възпрепятствана с изслушване в Съдийската колегия на ВСС, което приключи преди обяд.

Милена Петева, която също е заместник-председател на Окръжен съд Хасково пък била заета с дела на втора съдебна инстанция.

Дори и да приемем, че наистина не може да присъства някой от ръководство на ХОС би било редно да се изпрати представетил на съда на докладите на районите съдилища. Защото по този начин се заявява уважение към работата на съдиите и съдебните служители от по-долната инстанция. Не може да не се отчете, че всички районни съдилища в региона работят в намален състав и при изключителна натовареност.

Иначе от доклада на Районен съд Хасково се изясни, че са постъпили общо 4 527 дела, а 4 520 са новообразувани. Месечно на един магистрат за разглеждане се падат 53.17 дела, а свършените месечно са 45.94. Наблюдава се увеличение на натовареността на съдиите в Районния съд.