БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Избиха диви кози в Пирин

Снимките на убитите диви кози в Пирин, разпространени днес в социалните мрежи, са правени  през последните десетина дни, научи „Хоризонт“ от свои източници.  Директорът на Национален парк Пирин е сезирал  за престъплението прокуратурата в Сандански и Разлог.  

Жестоките кадри на застреляните и изкормени защитени животни, някои от които бременни, са направени в район „Каменица“ между Кресна и Струмяни. Те бяха разпространени в гневен пост на Тома Белев от коалиция „За да остане природа в България“. 

Дирекцията на НП „ Пирин“ незабавно се самосезира по случая и започна  вътрешна проверка, каза Росен Баненски, директор на защитената територия: 

Своевременно уведомихме Районна прокуратура Разлог и Сандански да разследва случая. В същото време и ние проверяваме, паркова охрана, дали има такъв случай. Това са сериозни престъпления! Не говорим за една коза, на снимките се виждат около кози. Като дирекция строго осъждаме подобен тип противозаконно поведение. Това е недопустимо. Трябват който го е направил да си понесе цялата строгост на закона

За отстрел само на един защитен вид Наказателният кодекс  предвижда затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева. Преди три години по сигнал на туристи  служители на парковата охрана в Пирин заловиха бракониер, който превозваше отстреляна дива коза. 

Над 300 екземляра диви кози са описали при последния мониторинг преди месец служителите на НП „Пирин“, каза още директорът Баненски.

Белев твърди, че е получил снимките от свой познат, който, обаче, отказва повече информация. Дивата коза е “защитен вид”, а убийството на такова животно се наказва със затвор до 5 години. 

От Съюза на ловците и риболовците напомнят, че неведнъж са предлагали промени в Наказателния кодекс, чрез които да бъдат утежнени наказанията за бракониерство, както и да прецизирани текстове, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказания./БНР/ 

Снимка: wikimedia.org

Заглавието е на Taran.news