БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Извадиха чудотворната икона на св. Богородица от Бачковския манастир

Започна литийното шествие от Бачковския манастир до местността „Клувията“, където е била открита чудотворната икона на Света Богородица, която се съхранява в светата обител. Вярващи от цялата страна са там.

Иконата е била скрита в пещера над Бачково, разказва легендата. Открита е от две овчерчета. В светата обител тя е от близо 4 века. Има и копие на иконата, което е престояло близо 15 години до оригинала. Смята се, че и копието има вече силна енергия. Хората вярват в чудодейна сила на този образ на Божията майка и дават обет да участват в шествието на Възкресение Христово. То  тръгва с камбанен звън след сутрешното богослужение в манастирския храм „Света Богородица“ . Хората и светинята ще изминат 3 км до местността.

В края на деня чудотворната икона отново ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир. Преди това през целия ден в местността ще има литургии.

Днес е вторият ден на Великден. Започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Вторият ден на Великден се нарича Светли или „разтурни“ понеделник. Той е свързан с обичая „размятване на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.

сн. БНР