БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Арестуваха министър Димов от МОСВ /обновена/

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е арестуван за 24 часа. Той бе изведен от повереното му министерство днес около 13:30 ч. от служители на МВР и прокуратурата, но без белезници. Той е бил качен в микробус на прокуратурата и отведен.

БНР съобщава, че е имало обиск в кабинета му, който е продължил няколко часа. След това обиск е имало и в дома му. Националното радио информира още, че разследващите са били и в дома на бившия областен управител на Перник Ирена Соколова. Тя е лидер на Жени ГЕРБ. През деня неофициална информация сочеше, че е задържана за 24 часа. Към 19 часа стана ясно, че е на свобода. Същата мярка е предприета и за бившия шеф на ВиК Перник Иван Витанов.

Действията на МВР и прокуратурата са във връзка с водната криза в Перник. Днес там се провежда специализирана операция. В града бе и главният прокурор Иван Гешев.

От прокуратурата информираха, че се събират доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването.

Акцията бе и заради лицензите на фирмите за внос на боклук от чужбина, информират от държавното обвинение. Проверката е била възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари.

В Хасково днес бившият омбудсман, а сега от гражданската платформа Изправисе.бг, Мая Манолова заяви, че отговорност за водната криза трябва да поемат високопоставените персони. по думите й Перник е само айсберг на ситуацията.

снимка: OFFNews.bg