България

Изпокараха се! ИТН напуснаха правителственото заседание

Трима министри от „Има такъв народ“ са напуснали заседанието на правителството, на което се обсъжда актуализацията на бюджета, потвърдиха източници на БНР в кабинета и в Народното събрание.

По време на дебатите са си тръгнали вицепремиерът Гроздан Караджов, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

Четвъртият министър от квотата на партията – Александър Николов, не е присъствал на заседанието.Причината за напускането на заседанието на министрите от „Има такъв народ“ е заради внезапното включване на актуализацията на бюджета в дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет, преди разглеждането му от коалиционния съвет тази вечер, съобщиха източници на БНР.

В началото на заседанието премиерът Кирил Петков представи основните параметри на законопроекта и обяви, че той не е проинфлационен, защото дефицитът се запазва на ниво от 4,1 на сто от брутния вътрешен продукт.

Правителствени източници съобщиха, че най-вероятната причина за напускането на министрите е свързана с отказ да бъдат отпуснати искани от тях допълнителни средства. Една от темите, по които има напрежение през последните дни, е за още средства за възнаграждения във МВнР, но не е ясно дали това е причината, поради която министър Генчовска е напуснала заседанието.

Парламентарни репортери потвърдиха, че министър Василев е в НС.

Вчера Гроздан Караджов присъства на заседанието на експертния коалиционен съвет в Министерството на финансите, откъдето си тръгна без да говори с медиите с мотива, че бърза за следваща среща.

Министърът на енергетиката Александър Николов не е присъствал на днешното заседание, а неговата заместничка Ива Петрова е в МС, потвърдиха източници на БНР.

Още вчера от ИТН заявиха, че техните предложения не са залегнали в актуализацията и все пак се надяват това да се случи.

Откакто се провали процедурата по избор на председател на БНБ отношенията между председателя на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански и вицепремиера Асен Василев са обтегнати./БНР/