България

Изпълнителното бюро на БСП подава оставка, Корнелия Нинова – не

Изпълнителното бюро на БСП подава оставка, но лидерът на партията Корнелия Нинова – не. Това съобщи самата Нинова днес на брифинг в централата на социалистите в първа реакция на резултатите от парламентарните избори, на които БСП остава на трето място след ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“, което бе наречено от нея „тежка загуба“.

Нинова каза, че БСП няма да подкрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ, независимо дали то се състои от политици или експерти, и дали е оглавено от Бойко Борисов или не. Тя смята, че без БСП не може да бъде съставен нов кабинет в рамките на 45-ото Народно събрание.

Нинова заяви това, след като снощи в първата си реакция след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира идеята за кабинет от експерти, излъчени от всички политически сили в новия парламент.

„Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, със или без Борисов, от експерти или от политици“, каза лидерът на БСП.

„Народът ни подреди така, че без БСП съществени бъдещи решения на Народното събрание не могат да се вземат“, посочи Нинова, и коментирайки ситуацията в държавата, прогнозира политическа криза.

„За съжаление, след здравната, икономическата и социалната криза смятаме, че навлизаме в политическа такава. Затова призоваваме всички спокойно, без емоции, с мъдрост да разсъждаваме оттук нататък как да се действа“.

Сложната ситуация в страната е била една от причините Нинова да не подаде оставка като лидер на БСП.

„Току що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме да свикаме присъствен Национален съвет при първата възможност, епидемиологична, и да изберем ново Изпълнително бюро. Аз няма да подавам оставка. 

Бях избрана само преди шест месеца с голямо мнозинство в партията, но по-важното е, че предстоят – формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата, а може и да се наложат предсрочни избори.

Обсъдихме в Бюрото и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който следващите три месеца ще ни извади от активните политически процеси в страната“, каза тя.

Тежка загуба на изборите, на апокалиптичните картини са пресилени

„Поставихме си за цел за сме първа политическа сила. Не я постигнахме. Даже отстъпихме второто място. За нас това е тежка загуба“, каза Нинова, коментирайки изборния резултат за БСП..

Според нея обаче „апокалиптичните картини, които се чертаят от някои говорители за БСП, са пресилени“. 

„Били сме в такова състояние, излизали сме след това от него. Така че обективно и разумно отчитаме загубата, но и гледаме напред“.

Нинова посочи и какви са причините за загубата.

„Ще започна с големите причини. Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент. Т.е. възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина – че не успяхме през тези години да покажем, че сме опозиция и алтернатива, включително и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов морален облик на БСП, за скъсване със задкулисието в собствените ни редици, преди да заявим такова в държавата.

Второ, повечето българи гласуваха за нещо ново, различно, за хора, които не са управлявали в прехода, мислейки „всички сте еднакви, нека дойде някой друг да опитаме нещо ново“.

Трето – Covid кризата, включително нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов. Част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора се изплашиха и не излязоха да гласуват.

Четвърто, купеният и корпоративен вот, натискът и страхът бяха безпрецедентни в тези избори.

Пето, от нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов.

Шесто, вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борехме на два фронта – и вътре, и навън, с един общ опонент – задкулисието и нежеланието на статуквото да се промени“, каза Нинова./БНР/