НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Инпекторатът на ВСС натисна съдилищата за делата на полицаи и пожарникари

Инспекторатът на ВСС /ИВСС/ проверява делата, заведени от полицаи и пожарникари срещу МВР. И това е станало по сигнал, научи Taran.news от свои източници. Председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова обясни, че е било изпратено писмо от ИВСС, с което иска информация за противоречивата практика по тези дела. А такава вече в Хасковска област се получи.

В по-голямата си част исковете на полицаи и пожарникари, че не им е изплатен извънреден труд, бяха уважени от районните съдилища, а в петък Окръжен съд Хасково масово започна да ги отменя. В Окръжните съдилища в Бургас и Варна пък потвърждават претенциите на служителите на МВР.

Преди две седмици председателят на Районен съд Харманли – Минка Китова е трябвало да даде становище. Там едни пожарникари спечелиха делата си, а полицаи ги загубиха.

Въпросът с неизплатените възнаграждения за извънреден труд обаче се задълбочава. Сега се повдига още един въпрос. По неофициална информация в Свиленград 150 души са спечелели делата и на тях трябва да им се изплати, защото решенията са влезли в сила и не са били обжалвани. А сега онези, които чакат обжалването от МВР в Окръжен съд губят делата и няма да получат пари. Така излиза, че едни ще вземат обезщетение, а други не.