Коментари

Ирански шофьор: Изпращачът и получателят могат да са виновни за дрога в камион, шофьорите си вършим само работата

Миналата седмица Ви разказахме за нова съдебна практика, която въвежда ВКС. Върховните съдии оправдаха тираджия, в чийто камион бе намерено голямо количество морфин. Прокуратурата в Хасково пък прекрати разследване срещу ирански шофьор, въпреки че в камиона му са открити 300 кг хероин. А доводът на прокурора да прекрати разследването, е точно решението на ВКС, което казва, че шофьорите са само изпълнители на транспортна услуга. А препоръката е, че разследващите трябва да търсят организотарите и получателите на наркотиците.

Сеид Рамазани от Иран прекара 16 месеца в ареста с обвинение, че в ТИР-а му са открити 300 кг хероин. Сега той е на свобода и е в родината си, а по случая в ареста е получателят на дрогата – Селман Йоздемир.

С Рамазани разговаряхме с видео връзка. Ето какво разказа той:

Сеид, какво точно се случи с превоза?

Получих поръчка да извърша превоз с моята кола, иначе във фирмата аз съм работник. Всичко вървеше нормално, пътувах три дни. Пристигнах на Капитан Андреево. В товара имаше два големи сандъка. В тях имаше машини за боядисване. На митницата ме отклониха към хамбара за проверка. Тогава полицаите направиха доста проблеми и ми казаха, че трябва да отидем до Пловдив. Там получателят трябваше да дойде и да си вземе стоката. Полицаите ме насочваха. След като дойде турският гражданин, собственик на стоката, ме закопчаха. След това 16 месеца останах задържан. Междувременно в Иран хванаха други хора и се разбра, че нямам вина. Благодаря на Бог, че моята невинност се доказа, сега съм при семейството си и започнах новия си живот.

Познаваш ли хората, с които си говорил по телефона между границата и задържането ти?

Когато пристигнах на българска територия съм разговарял само с получателя на стоката. Стоката е на човека, който ме нае да извърша услугата. Той е в затвора. При разпитите той винаги е подчертавал, че аз и моята фирма нямат никаква вина, защото нищо не знаем. А ако питате за Селман Йоздемир, аз го видях за първи път в Пловдив, когато дойде да си получи стоката. А по телефона съм говорил с него само, когато влязох в България и то пред полицаи. Нещо повече, първоначално ми каза, че се казва Неждет. Чак след задържането разбрах, че по паспорт се казва Селман.

Кой е виновен тогава?

Изпращачът и получателят могат да бъдат виновни, защото са се договорили. Ние, шофьорите няма как да бъдем виновни, защото на нас ни поръчват, товарим и си вършим работата. Никога през живота си не съм се занимавал с наркотици.

Знаеше ли предварително, че ще излезеш от ареста?

Изобщо никакви предположения нямах. Адвокатът ми беше дошъл в ареста, полицаите ме извикаха и ми казаха, че си тръгвам. Разтуптя ми се сърцето, как така изведнъж се получава това чудо. Нямаше изобщо никакви симптоми, че ще ме пуснат. Не съм виновен. Доказа се, че нямам вина. Готов съм да съдействам на българския съд и прокуратура. И в Иран, и в България съм чист пред вас.

Разговорът със Сеид Рамазани може да чуете в секцията ни Аудио новини