БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Истината ли говори здравният министър

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че няма недостиг на медикаменти, които се използват за лечение на пациенти с Covid-19 днес. Вчера обаче болници в Хасково, днес в Стара Загора, Бургас алармираха, че количествата Ремдесивир са изчерпани. Директорите на лечебниците са писали писма с искане за нови доставки, но без резултат.

„На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти и презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната. Това е основният проблем“, каза още той.

Но в аптечната мрежа се забелязва и недостиг на Витамин Д.

В Стара Загора има недостиг на един от основните медикаменти за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, съобщи пълномощник-управителят на Медицински комплекс „Берое“ д-р Кирил Добрев. Става дума за нискомолекулните хепарини, които се използват за профилактика и при други медицински състояния.

А министър Ангелов каза, че допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, необходим за бременни жени, ще бъде разпространен в аптечната мрежа.