Здраве

Как да останем бодри без кофеин

Животът на съвременния човек е забързан и изпълнен с ангажименти. И за да имаме енергията да се справим с ежедневието, често прекаляваме с кафето. Как да останем бодри и концентрирани без да се пристрастяваме към кофеина?

Можете да сте бодри и без кофеин, но с помощта на храни, богати на магнезий и желязо, казва диетологът Наталия Круглова.

Според нея ще усетите прилив на жизненост, ако пиете прясно сварен черен или зелен чай. Тези напитки осигуряват желания ефект на тялото заради съдържащия се в тях теанин. Лекарят подчерта, че за разлика от кофеина, тази аминокиселина действа по-нежно. А ободряващият ефект от пиенето на чай продължава по-дълго.

Диета, богата на храни с високо съдържание на магнезий, желязо, йод и витамини от група В, ще ви помогне да спрете да пиете кафе с течение на времето. Такъв режим на хранене помага да се поддържа тонус и работоспособност на високо ниво.

За да компенсира дефицита на изброените по-горе микроелементи, диетологът препоръча да се консумират повече тъмнозелени зеленчуци, билки, водорасли, морски дарове, както и телешко, птиче месо, елда, цвекло и нар, тъй като съдържат много желязо. С липсата на магнезий в организма ще се справят ядките, семената и пълнозърнестите храни./Дарик нюз/