Здраве

Как да се отървем от коремните мазнини

Лекарят по натуропатична медицина, диетолог и биохимик Екатерина Новикова съветва как да премахнем висцералните /вътрешни/ мазнини, чието натрупване често се изразява в наличието на обемен корем.

„Висцералните мазнини засягат хората с фигура тип „ябълка“, както и жените с талия над 80 см и мъжете с талия над 95 см. За да установите проблема сами, опитайте се да хванете с два пръста кожата около пъпа си и да направите тънка гънка. Хората с много висцерални мазнини няма да получат тънка гънка“, отбелязва тя.

Причините за натрупването на висцерални мазнини включват преяждане и преобладаване на сладки и мазни храни в менюто; заседнал начин на живот; хроничен стрес и липса на сън; менопауза при жените, както и физиологично намаляване на мускулната маса и увеличаване на процента мазнини с възрастта, уточнява биохимикът.

„За да започнете да се борите с вътрешните мазнини и да се отървете от натрупванията около талията, трябва да премахнетезахарта и простите въглехидрати от диетата си. Консумацията им води до по-високи нива на инсулин и развитие на инсулинова резистентност. Вместо това включете в диетата си повече несъдържащи скорбяла зеленчуци, риба и протеини“, казва тя.

Освен това лекарят препоръчва редовни упражнения или друга физическа активност, както и управление на стреса. Стресът, казва Новикова, предизвиква производството на кортизол и нарушава контрола на апетита и метаболизма.

Последната стъпка е добрият режим на сън. Добрият нощен сън трябва да трае поне 7-8 часа в пълна тъмнина и тишина. За да заспите по-бързо и по-дълго, трябва да се разходите преди лягане, да използвате релаксиращи етерични масла, да вземете вана и да се откажете от електронните устройства един час преди лягане./Дарик нюз/