КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Как Турция брани бизнеса по време на извънредно положение

Коронавирусът поставя на изпитание икономиката на всяка засегната държава. Нарушената бизнес среда може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове и дългосрочна загуба на растеж. Затова Европейската комисия разреши прилагането на извънредни държавни помощи при изработването на мерки за подкрепа на икономиката. Законът за извънредното положение в България обаче понесе много критики – преди всички за недостатъчни мерки за защита на бизнеса.

Да започнем с Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждане на „Щит за икономическа стабилност“. Целта на извънредния план от 21 точки е да подпомогне средния и дребен бизнес, износа, работещи и пенсионери в условията на пандемия от коронавирус. С пакета от извънредни мерки за над $15 млрд. (100 млрд. лири) Турция цели „да се позиционира в една нова криза, която може да предизвика широки икономически и социални промени в световен мащаб“.

В отговор на очакваните икономически затруднения държавата гарантира подкрепа за износителите, отлагане на плащанията на ДДС и социални осигуровки за 6 месеца – както за дребните търговци, така и за сектори като металургия, автомобилна индустрия, транспорт, хотелиерство, хранително-вкусова индустрия, текстил и други. За 3 месеца се отсрочват плащанията по кредити на фирми, засегнати от коронавируса, намалява се ДДС за вътрешните полети до 1% за същия период, замразява се данъкът върху хотелските настанявания до ноември.

Също така двойно – от 25 на 50 млрд. турски лири (около $7.6 млрд.) – беше увеличен Фондът за гарантиране на кредитите.

Освен за бизнеса, планът включва и подкрепа за семействата с ниски доходи и възрастните. Минималната пенсия се увеличава на 1500 турски лири или около $230. На хората над 65 години безплатно ще бъдат раздадени маски и одеколон-дезинфектант за ръце. За живеещите сами възрастни хора над 80 години се осигуряват здравни и социални услуги по домовете.

В Истанбул ще бъде пусната водата в тези жилища, в които е била спряна поради неплатени задължения. Разрешава се безплатно използване на общински паркинги и градски транспорт за всички здравни работници и се отпуска стипендия от 3200 лири (около $550) за 30 000 студенти.

Ето какво съдържа програмата:

Отлага се с 6 месеца плащането на ДДС и социални осигуровки за месеците април, май и юни. Мярката е в сила за секторите търговията на дребно, търговски центрове, желязо-стоманен добив, автомобилостроене, логистика-транспорт, кино-театър, настаняване, хранителни напитки, текстилни облекла.

В сектора на хотелиерските услуги до ноември няма да бъде прилагана такса за настаняване
За април, май и юни се отлагат такси за плащания на дял от приходите за хотелски наеми с 6 месеца
За април, май и юни във вътрешния въздушен транспорт се намалява ДДС – от 18 до 1%
За компаниите в затруднение се забавят кредитната главница и лихвените плащания. Плащанията към банките се отлагат с минимум 3 месеца, като при необходимост, държавата ще предостави допълнителна финансова помощ
С цел поддържане на капацитета по време на временното забавяне на износа държавата ще предостави финансова подкрепа на всички фирми в сектора
Държавната „Халкбанк“ отлага за 3 месеца всякакви плащания на кредити към нея, без да начислява наказателна лихва
При прекъсване на глобалната верига от доставки ще бъдат разработени алтернатвни канали в производствения сектор и продажбите на дребно
Лимитът на гаранционния фонд се увеличава двойно до 50 милиарда лири ($7.6 млрд.). Те ще бъдат инвестирани в малките и средни предприятия с ликвидни нужди и дефицит на обезпечение
Насърчава се въвеждането на кредитни пакети за социални цели при благоприятни и изгодни условия за гражданите
Облекчават се кредитите за държавни жилища
За жилища под 500 хил. лири ще повишим кредитирането от 80 на 90%, като минимална първо вноска ще е 10 процента
Фирмите, които са изпаднали в несъстоятелност през април, май и юни, ще имат чисто кредитно досие
Активира се обезщетението за краткосрочна работа, като необходимите процеси ще бъдат ускорени и облекчени. Целта е да се намалят разходите на работодателите.
Държавата ще подкрепи запазване нивото на повишената преди няколко месеца минимална работна заплата и тя ще бъде в размер на 2325 лири ($392)
Минималната пенсия се увеличава на 1500 лири ($230)
В началото на април всички пенсонери ще получат допълнителен бонус
Въвеждат се инструменти за насърчаване подобряването на дистанционната работа в държавни и частни институции
2 милиарда лири се пренасочват за нуждите на социално слаби и хора в неравностойно положение
Двумесечният компенсаторен работен период се увеличава до 4 месеца. Целта е да се осигури приемственост в заетостта
Открива се програма за социални и домашни здравни услуги за възрастни хора над 80 години, които живеят сами.

Източник: Dir.bg