НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Как ученик от Харманли впечатли академичната общност със свое изобретение

Ученик от гимназията в Харманли спечели пълна стипендия за обучение в Американския университет в Благоевград. Едва 20-тина души в света получават пълна стипендия, която е от 50 000 далара. Христо Хубенов впечатлява журито с изработената система за следене на качеството на водата и въздуха. Той я разработва със свои съученици от клуба по иновации към училището.

Абитуриентът Христо Хубенов е ученик на година в три последователни години. Решава да кандидатства в американския университет в Благоевград, защото смята, че там ще развие най-добре способностите си. Насочил се е към бизнес администрация и информационните системи.

Кандидатстването става с есе и презентация на английски език. Признава, че езикът на Шекспир започнал да го учи без желание. Сега обаче не съжалява.

Изобретението, което той е презентирал е водоустойчив модул, чийто сензор обхваща радиус от 5 км. Няколко такива сензорни системи могат да измерят качеството на водата и въздуха на цял един град. Сега идеята е това изобретение да получи патент и да бъде предложено на общински и държавни институции.

Какво разказа още Христо Хубенов може да чуете в секцията ни Аудио новини

сн. Taran.news