КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Като депутат Пеевски е можел да влиза при Борисов, когато си иска

Като депутат Делян Пеевски е можел да влезе по всяко време в Министерския съвет със своята служебна карта, като тези посещения не се записват, от тях никъде не остава следа. Това се разбира от отговора на Националната служба за охрана (НСО) на запитване на „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация.

Повод за питането беше изявление на бившия премиер Бойко Борисов от 3 юни. Тогава той обяви, че от месеци („месеци наред не си водя тефтер, много месеци, 7-8-10“) не е виждал санкционирания по закона „Магнитски“ ексдепутат, а преди това са имали „само политически срещи“. Той изрично подчерта, че това е ставало на официални места – „или в Министерския съвет, или в Бояна“ (държавната резиденция, която се ползва за жилищни нужди от премиера и представители на правителството – бел.ред.).

Първо от Министерския съвет отговориха, че нямат данни кога и по какъв повод бившия депутат от ДПС е влизал там, а от НСО поискаха въпросите да бъдат отправени по Закона за достъп до обществена информация.

„По правило право на достъп до съответните сгради имат служителите на институцията, както и определна категория лица (висши и изпълнителски), като президент, министър -председател, министри, народни представители, конституционни съдии и други, които се легитимират със съответната служебна карта издадена от и по утвърден образец на съответната институция или орган“, казват от ръководството на Националната служба за охрана.

При влизане тези лица се проверяват за документи за самоличност и за това дали носят общоопасни средства, „като не се водят и съхраняват записи по дати и лица, извършили посещения в съответния обект“, пише в отговора.

От него се разбира, че се записват единствено гражданите – т. нар трети лица, които са получили разрешение да влязат от длъжностно лице и които получават временен пропуск, издаден от бюро „Пропуски“ в Министерския съвет. „За тези посетители на НСО могат да се предоставят предварително списъци от съответната институция и за съответния ден, които служат само за информация и проверка на идентичността на съответните посетители в момента на посещението и които не се съхраняват от НСО“, пишат още от службата.

„Национална служба за охрана има за задача да осигури безопасността на охраняемите обекти, а не да води отчет за това кое длъжностно лице, което работи или пребивава в съответната институция (сграда) от кого и за какво се посещава. Събирането и обработването на подобна информация е извън обхвата на охранителната дейност, която НСО осъществява по отношение на обектите, предвидени в Закона за НСО или друг нормативен или административен акт. Не на последно място НСО не разполага със записи от охранителните камери в обектите и за периода, посочени в заявлението“, гласи още отговорът.

По информация на „Дневник“ практиката е имената на външните лица, които идват на посещение при членове на кабинета, да се записват в тетрадка на влизане, независимо дали са включени в предварително изготвен списък.

От отговора на службата се разбира, че при осъществяването на пропусквателния режим в охраняемите обекти се съобразява и редът, предвиден в плановете за охрана на съответния обект, които са класифицирана информация. На това основание се отказва достъп по въпросите, свързани с реда за пропусквателния режим.

Така тайна или без конкретен отговор се оказаха въпросите на „Дневник“:

– Как НСО участва в пропусквателния режим на Министерски съвет и на резиденция „Бояна“?
– Коя институция е отговорна за пазенето на протокола/ документа, в който се записват влизащите в двете сгради?
– Каква следа остава в НСО от хората, които са били в двете институции?
– Датата на регистрираните посещения на бившия депутат Делян Пеевски в сградата на Министерски съвет, кабинета на министър- председателя и резиденция „Бояна“ за периода 2009 -2021 година.
– При кого е бил на посещение?
– Какво е било посещението?/Дневник/