Здраве

Кои спортове са подходящи за хората, предразположени към затлъстяване

Медици и диетолози от Тайван изследваха как различните видове спорт влияят на здравето на хората, предразположени към затлъстяване, и откроиха 5 най-ефективни начина за редуциране на теглото им. Резултатите от изследването бяха публикувани в научното списание PLoS Genetics.

Учените отдавна изследват причините за затлъстяване, индивидуалните и психичните особености на всеки човек и отсъствието на самоконтрол. Иначе казано – генетичните фактори, които нарушават обмяната на веществата или работата на центровете на апетита и засищането в мозъка. Всяка от тези теории има своите защитници, събрали множество доказателства в своя полза през последните години.

Проблемът е, че определяните като гени на затлъстяването – FTO, CADM2 или IRX3, които влияят много силно върху трупането на излишни килограми, имат около 2 млн. дребни мутации, които са статистически свързани с наднорменото тегло.

Всяка от тези мутации влияе на метаболизма слабо, но съвкупното им действие върху обмяната на веществата може да бъде много сериозно. Това усложнява избора на подход, който ще е най-ефективен за отслабване – диета, физическа активност или медикаментозна намеса, при носителите на подобни „лоши“ генни вариации.

Преди три години американски учени експериментираха с лабораторни мишки и стигнаха до извода, че за хората, които са генетично обременени, е за предпочитане да се занимават със спорт, а не да намалят консумацията на храна. По-късно се появиха други изследвания, които твърдяха точно обратното.

Тайванските учени твърдят, че различния прочит на проблема е свързан с това, че не всички спортове, особено по-популярните, са еднакво ефективни за изгарянето на калории. Те са стигнали до този извод, след като са проучили начина на живот на повече от 18 хиляди жители на острова, взели участие в проекта Taiwan Biobank.

В рамките на този проект доброволците не само са били подлагани на редовни медицински прегледи, но и са споделяли какъв начин на живот водят, с какво се хранят и какви увлечения имат.

Анализирайки данните, учените разделили участниците на две групи, според това колко вредни генетични мутации имат. Изследвали как различните спортове влияят на индекса на телесната им маса, обиколката на талията, процента мазнини на тялото и други показатели свързани със затлъстяването.

Целта им е била да установят как 18 вида спорт влияят на здравето на една или друга група доброволци. Оказало се, че само 6 от тях са наистина полезни за носителите на „лоши гени“ и единствено бягането има благотворен ефект при всички. Сред останалите са спортнотоходене, йогата, туристическите походи и спортните танци.

Учените били изненадани, че спортове като каране на велосипед, плуване, бадминтон, тенис на маса, танцови видеоигри не помагат на хората склонни към затлъстяване да се освободят от излишните килограми.

Експертите уточняват, че всеки спорт може да спомогне за редуциране на теглото, но при хората, които са генетично обременени, най-ефективни са само споменатите.

Според тях изследването може да бъде от полза на диетолози и терапевти, които работят с хора с наднормено тегло.

Източник: OFFnews.bg