КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Кой казва истината за системата за случайно разпределение на делата

Представляващият ВСС – Боян Магдалинчев заяви пред БНТ, че няма нито едно успешно проникване в системата за случайно разпределение на делата. „Системата има слаби места, но никой не се е възползвал от тях. През 2016 г има направен един опит за проникване, но е неуспешен“, обясни Магдалинчев в предаването „Още от деня“.

В началото на месеца от прокуратурата съобщиха, че е започнало разследване заради опити за влизане в системата. Досъдебното производство е започнало след сигнал на 6-ма от ВСС.

Главният прокурор Иван Гешев нарече ситуацията, че това е коронавируса на съдебната система. „Съществува реален риск всеки седмокласник да влезе в централизираната система за разпределение на делата, ако разполага с електронния подпис на родителите си“, заяви още той.

Правосъдният министър Даниел Кирилов пък съобщи отново пред БНТ, че опит за разпределение на дела е правен от екзотични острови.

Снощи по Евроком, Атанаска Дишева от ВСС също каза, че няма проникване в системата. На ВСС беше представен одитен доклад- Според Дишева в него е записано, че няма нито една констатация за нито едно проникване в системата. Там се говори за възможности. Ако се установи, че по конкретно дело е нарушен принципа на случаен подбор, това по мое виждане е съществено процесуално нарушение и евентуална отмяна на решението, допълни още тя.

Снощи стана ясно, че на кадровиците е представен и контрадоклад, който не е с гриф за ниво на секретност. По-голяма част от заседанието, на което се обсъждаше ситуацията със системата за разпределение на делата беше закрито за журналисти.