Коментари

Колко ченгета нарушиха правилата при гонка с мигранти в Бургас

„Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили свое задължение, или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления“. Това каза на брифингслужебният министър Иван Демерджиев. Това са резултатите от проверката, която бе назначена след смъртта на двама полицаи, загинали в гонка с автобус с мигранти в Бургас.

„Не са действали в организирана група, всеки е допуснал нарушение, Те са от различна структура, но садопуснали фрапантни нарушения и вярвам, че тези нарушения, които споделих пред вас са част от причините да се стигне до този инцидент“, допълни Демерджиев.

Инцидентът стана в края на август на оживено кръстовище в Бургас. Двама полицаи загинаха, след като автобус с 48 нелегални мигранти се вряза в патрулната им кола. Гонката започва призори от Малко Търново и продължава близо 50 километра. Два екипа на Гранична полиция правят опит да спрат автобуса, но той навлиза в града с висока скорост. Шофьорът не намалява скоростта дори когато навлиза в натовареното кръговото кръстовище при булевард „Струга“. В този момент пред него спира патрулният автомобил, в който са охранителните полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Целта им е да накарат шофьора да спре. Автобусът буквално помита патрулката.Полицаите загиват на място.

Назначена бе проверка по случая, която да разкрие причините, довели до трагичния инцидент.

„Докладът на инспектората е предаден на 28 октомври на окръжна прокуратура Бургас за да преценидали има данни за престъпления. В останалата си част докладът е предаден на всички ръководители на структури. Това са гранична полиция, жандармерия и ОДМВР-Бургас“, съобщи служебният министър на МВР.

„Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители Гранична полиция“, категоричен е Демерджиев и допълни, че в доклада се съдържат имената на редица служители на ръководни постове.

„Тези лица, които са замесени в това престъпление са били установени, задържани неофициално, но фактически задържани предишния денБили са освободени и след като са освободени са стигнали до Харманли,взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички“, заяви Демерджиев и уточни, че заподозрениете за каналджийство са „били отведени в управление на Гранична полиция, там е работено с тях и след това са пуснати и са си тръгнали“. Мотивът е бил, че срещу тях няма достатъчно доказателства и основания да ги задържат.

„Според инспектората, който извърши проверката, етрябвало да бъдат задържани този ден“, обясни Демержиев.

„Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента, подадена е 3 минути преди инцидента и всички действия, които се коментираха на двамата служители трябва да се третират в аспекта на това, че те са получили информация в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания ш без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат“, заяви Демерджиев.

„Предприехме и други действия, които касаят Гранична полиция. Всъщност днес мисля, ще се докладват също на Окръжна прокуратура-Бургас други случаи и специални разузнавателни средства, които касаят действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали мигранти на територията на страната“, заяви още служебният министър на МВР.

„Повечето са отстранени и към момента, утре ще приключат самите дисциплинарни производства като единият е подал молба за напускане. Предполагам, че има връзка с инцидента и е знаел добре какво ще се установи. Други двама бяха командировани, знаете, споделихме ви за такива служители, които командировахме от границата във вътрешността на страната по съмнения, че се занимават с дейности, които според нас съставляват нарушения. Така, че основна част от тези, които изброих, високопоставените, не са на работните си места към момента“, отговори Демерджиев на журналистически въпрос дали уличените служители са били отстранени от длъжност.

Над 200 производства са били образувани срещу каналджии, събощи още министърът на МВР./Дарик нюз/