НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Колко ще ни излезе Великденската трапеза

Хасковлии започнаха да купуват за Възкресение Христово и да се подготвят за гости в края на седмицата. Пенсионерите очакват своите внуци и тресскаво се редят на опашки показа репортерската ни проверка. Опитахме се да изчислим колко ще ни излезе трапезата за Великден?

Традиционното агнешко месо по магазините в областния град върви между 14 и 14.50 лв. Тази седмица обаче се очаква леко поевтиняване. Търговците разказаха, че цената ще е около 13.50 лв. Почти без промяна е цената на агнешкото в сравнение с миналата година. Не са малко хората, които купуват цяло агне от селата за повече порции. В хасковското село Орлово цената на килограм живо месо е закована на 6 лв. От маджаровските села може да си купите крехко месо между 6 и 7 лв. Там вървят много пазарлъците. През последната седмица агнешката мръвка най-често е продавана за 6.50 лв., килото

Но преди да поднесете основното ястие за гостите се слага салата. Най-евтино излиза да се сервира зелена салата. Един стрък маруля е левче, а килограм краставици се харчи за 2.60 лв в Хасково. С 20 ст., е по-скъп спанакът показа проверката ни по пазарите.

Най-важно за трапезата на Възкресението си остават боядисаните яйца, козунакът и курабиите. По 25 ст., е яйцето в областния град. От днес големите вериги пускат промоции – 20 бели яйца за 3.99 лв. Боята, от 4 цвята за тях е 25 ст.

Ако не искате да месите тесто или това просто не ви се отдава, то тогава ще трябва да похарчите за един козунак между 2.10 лв и 3 лв. В квартална бакалия козунак с шоколад излиза 2.65 лв. На Великден гостите се посрещат и с курабии. Ако нямате време за приготвянето им или просто искате по-бързо да стане, то тогава си пригответе между 1.45 и 1.80 лв за характерните Великденски курабии.

Най-важно обаче за празника си остава настроението, а то няма цена.