ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Консумацията на мляко намалява развитието на диабет тип 2 и атеросклероза

Консумацията на мляко и млечни продукти има противовирусен ефект, съобщава БНР като се позозава на интервю на проф. Донка Байкова за агенция „Фокус“. Тя уточни, че даже намалява развитието на диабет тип 2, атеросклерозата. 

“През последните години имаше много групи от населението в обществото, които критикуваха млечните продукти. Доказа се, че консумацията на мляко и млечни продукти даже намалява развитието на диабет тип 2, атеросклерозата. Има противовирусни ефекти“, каза проф. Байкова.

Млякото и млечните продукти са богати на един пълноценен белтъчен комплекс. Основен представител в него е казеинът. Това е една пълноценна белтъчна фракция, която участва в синтезата на тъканни протеини.

„На всички е ясно, че едно е хранителен белтък, но друго е, когато този белтък организмът го оползотвори. Именно казеинът е такъв като основна фракция. В негова добавка и помощ са и лакталбуминът и лактоглобулинът, които са другите две белтъчни фракции. Те пък участват в производството на антитела“, допълни още специалистът по диететика, информира националното радио.

снимка: интернет