Технологии

Космически апарат засне целия диск на Слънцето

Космическият апарат „Солар орбитър“ засне диска и короната на Слънцето с безпрецедентно висока резолюция, съобщи Европейската космическа агенция ЕКА на сайта си.

Кадрите са направени на 7 март с помощта на инфрачервена камера на космическия апарат, когато той е бил на 75 милиона километра от звездата ни. Снимката е мозайка от 25 изображения, заснемани едно след друго повече от четири часа. Резултатът е  „платно“ от  83 милиона пиксела.

Специалистите твърдят, че изображението ясно показва фини детайли от повърхността и короната на Слънцето, включително няколко протуберанса, които изхвърлят струи плазма в пространството.

През същото време инструментът за спектрално заснемане на короналната среда SPICE (Spectral Imaging of Coronal Environment) регистрира различни дължини на вълните, което ще помогне на физиците да проследят силните изригвания в короната. 

Апаратът „Солар орбитър“ беше изстрелян през февруари 2020 г. Сред целите му са изучаване на полюсите на Слънцето и анализ на слънчевия вятър.
Преди това апаратът се е приближил до звездата на разстояние 48 милиона километра. От 14 март до 2 април той е в орбитата на Меркурий./БТА/