Технологии

Космически телескоп даде шанс за наблюдения на планета, подобна на Земята

Директни наблюдения от космически телескоп на НАСА дадоха възможност на учени за пръв път да видят повърхността на подобна на Земята планета в съседна звездна система, предаде БГНЕС.

Планетата, позната на астрономите като LHS 3844b, е една от над 4000 открити досега екзопланети – небесни тела, които се въртят около звезда, подобно на планетите в Слънчевата система.

Тя няма атмосфера и повърхността ѝ прилича на тази на Луната, като вероятно е покрита с тъмни, вулканични скали.

LHS 3844b е около 1,3 пъти по-голяма от Земята и се върти в близка орбита около звезда от типа червено джудже. Те се намира на около 48,6 светлинни години от Земята. 

Липсата на атмосфера вероятно е заради силната радиация, излъчвана от звездата в системата на планетата. Тази звезда е червено джудже, което макар и слабо като светене по стандартите на Вселената, излъчва големи количества ултравиолетова светлина.

Проучването на LHS 3844b, което е публикувано в списание „Нейчър“, вероятно ще поднови дебатите дали хората трябва да търсят обитаеми планети, подобни на Земята в системи с червени джуджета, каквито са 75 процента от звездите в нашата галактика Млечен път или трябва да съсредоточат търсенето си около по-рядко срещаните, по-големи, ярки и горещи звезди, като нашето Слънце.

Източник: БНР