Спорт

Красимир Анев слага край на кариерата си заради федерацията по биатлон

Биатлонистът Красимир Анев обяви, че слага край на своята кариера.

Причината е едноличното управление и лично отношение на председателя на федерацията Екатерина Дафовска, обясни 33-годишният самоковец на пресконференция.

„Аз съм дотук. Седем години издържах, но докато Екатерина Дафовска е председател на федерацията, аз нямам бъдеще. Нямам сили повече да търпя това отношение на председателя на федерацията. Сигурен съм, че то няма да спре“, заяви той.

Биатлонистът разказа за многобройните проблеми, които е имал в националния отбор през последните години и които е опитвал да реши с разговори с федерацията.

„Но на моите въпроси нямаше отговори. Защо си чакаме премиите по една година, защо си плащаме патроните с лични средства. Нищо не се променя. Аз лично съм донесъл много точки за Купата на нациите. Дафовска ме обвинява, че съм пропускал стартове за Световната купа, но това е било стратегия на треньора ми, одобрена от УС. Последните две години личният ми треньор Георги Фъртунов работи с много по-ниска заплата, за да не разваляме сътрудничеството ни. Всичките проблеми дойдоха, след като отказах да тренирам с Николай Захаров. Искам обединяване на отбора – на Краси Анев екипа вън и да тренирам с отбора. Това е чисто изнудване. Аз съм избрал тази индивидуална форма на подготовка, не съм спирал да тренирам. Все казват от федерацията, че няма пари, а отборът е по пет месеца на лагери в чужбина. Аз се готвя на Белмекен. За едни има пари, а за други не – зависи колко си приближен до ръководството. 7 години издържах, но вече съм до тук“, коментира Анев.

„Седем години си обещаваме диалог, надеждата ми беше, че УС ръководи федерацията, а не председателят. Но вече няма никакъв смисъл. Познавам руските треньори като хора, но аз няма да имам развитие. В договора има само задължения, а права – не. Поне да ми бяха отговорили защо моят екип е изчерпан“, заяви още Анев.

Той разкри, че е обмислял да се откаже още преди индивидуални старт от Световната купа в Поклюка на 23 януари. 

„През зимата ми беше сменен ваксмайсторът. Преди индивидуалния старт в Поклюка не ми позволиха да си тествам ските, бях много ядосан и тогава още исках да се откажа. Фъртунов не нави да остана. Завърших сезона, изпълних си договора, донесох точки“, каза Анев.

Той счита, че все пак в УС на федерацията има хора, които милеят за биатлона.

„От две години е този Управителен съвет. Там има хора, които ги боли за биатлона, които живеят с биатлона. Има принципни хора, които не искат това еднолично отношение. Очаквам скоро да бъдат смесени. Това е краят на моя спортен път. Нямам треньорски амбиции, защото докато това ръководство е на власт няма как да стане“, добави биатлонистът.

„Сега искам по-спокоен живот. Не се притеснявам за бъдещето си, на улицата няма да остана. Продължавам да тренирам. Един спортист никога не спира да тренира от днес за утре. Не е добре за сърцето“, каза Анев и разкри, че е имал проблеми със сърцето, но лекарите три пъти са го връщали в спорта.

Георги Фъртунов заяви, че съжалява за решението на Анев да прекрати кариерата си във високото спортно майсторство.

„Не знам за какво обединение се говори, когато няма алтернатива. Назначават се чужди треньори за баслословни суми. За мен е било винаги удоволствие, че съм работил с такъв спортист като Красимир Анев. Огромна е отговорността да се работи с толкова елитен състезател“, каза Фъртунов.

Той разкри, че Анев има 289 индивидуални старта в кариерата си, в които 12 пъти е класиран в топ 10, 46 в топ 20, 51 в топ 30, 28 в топ 40, т.е. 137 пъти е бил в зоната на точките.

Красимир Анев благодари специално на Министерството на спорта за подкрепата, както и на много други хора, които са били с него по време на спортната му кариера./БНР/

снимка: Уикипедия