Коментари

Кр. Колева: Хасково има нужда от работни места, адекватни на изкуствения интелект

Красимира Колева е магистър от УНСС по специалност „Стопанско управление“. Управлява фирма за консултантска дейност за управление на европроекти и програми, насочени към подпомагане развитие и технологична модернизация на предприятията. Тя е от листата на „Спаси Хасково“, които са с № 60 в бюлетината, а нейната преференция е 112.

Г-жо Колева какви са тенденциите, които наблюдавате по отношение на бизнеса и европейските програми?

През последните години се наблюдава тенденция, при която има по-мaлко желаещи фирми да се възползват от европейските програма, тъй като в голямата си част се изисква и собствено финансиране. Разбира се, когато се откриват мерки със 100% финансиране, тогава интересът е голям.

Пред какви предизвикателства е изправен бизнеса в Хасково?

Основният проблем, който се очертава във всички сектори е недостига на работна ръка, още по-трудно е да се намерят квалифицирани специалисти. Няма сфера, която да не е засегната от липсата на персонал. И тук искам да подчертая, че все повече бизнеса търси решения в изкуствения интелект и развойната дейност, които заместват все повече човешкия фактор. Тоест дългосрочния проблем за работниците е, че те трябва да бъдат адаптирани км новите технологии. Това няма да стане с инвестиции тип ритейл парк.

Как според Вашия опит този проблем може да бъде решен?

Трябва да се работи в две посоки: образование и привличане на инвеститори. По отношение на образованието, ние от „Спаси Хасково“, ще изискаме от общината спешно да се сформира работна група, която съвместно с бизнеса да очертае списък със специализираната работна ръка. След това да бъдат разкрити нови паралелки със специалности в професионалните гимназии, отговарящи на нуждите на работодателите. Тези паралелки да взаимодействат активно със бизнеса. Хасково е от общините, които изостават сериозно по отношение на дуалното образование.

А по отношение на инвестициите?

„Спаси Хасково“ има ясна визия и тя е изграждането на нова индустриална зона до летище „Узунджово“. Това е начина да се привлекат нови инвеститори и свежи пари да влязат в общината. Така ще задържим младите и ще върнем част от тези, които напуснаха Хасково, за да се развиват и да имат по-високи доходи. Индустриалната зона е най-работещия подход за привличане на модерни и иновативни предприятия, които ще донесат със себе си нови технологии. Това означава качествени работни места, тоест такива с добро заплащане, развитие и кариера. Вижте какво се случва в Стара Загора. Там преди две години откриха индустриална зона „Загоре“, която вече е запълнена с предприятия. В момента се започна разширяване на тази зона с още 200 дка., което е за над 2000 работни места.

С какво община Хасково може да бъде по-привлекателна за инвестиране от Стара Загора?

Не случайно искаме тази индустриална зона да бъде до летище „Узунджово“. Вместо общината да дава пари за изграждане на летище за малки самолети, това летище трябва да бъде за карго. Така ние ще имаме предимство преди всички останали индустриални зони в страната. Още повече, че сме до магистрала Тракия и до нас са границите с Турция и Гърция. Преди няколко седмици общината пусна обществена поръчка за 125 хил. лв. за проектиране на летище за малки самолети и автомобилна писта. Няма и ред за индустриална зона. Ние в миналия Общински съвет прокарахме докладна за зоната, но общината очевидно отказва да предприеме стъпки в тази посока. В новия Общински съвет ще настояваме това да се случи. Хасково има нужда от работни места, отговарящи на съвременните предизвикателства, които ще са актуални в годините на бурно развитие на изкуствения интелект. Писта за малки „самолетчета“ и такава за автомобили няма да дадат на Хасково тези работни места, от които имаме нужда!

Купуването и продаването на гласове е престъпление