БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

К. Каракачанов: Президент и премиер да си подадат ръка. Р. Радев: Не може докато не излезе истината за записите и шкафчетата

Военният министър Красимир Каракачанов предложи президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов да си подадат ръка и да се състави експертен кабинет. По думите на Каракачанов, ако това се случи, то той ще си подад оставката.

Пред журналисти в Ямболско държавният глава отхвърли този опит за помирение и заяви, че всичко това не може да се случи докато не излезе истината за шкафчетата, записите и корупционните практики във властта.

„Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, които са механизмите, водещи до този порочен модел на управление – как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта“, каза държавният глава.

Той допълни, че когато едно управление е лишено напълно от легитимност, няма как проблемите да се решат с изчакването на редовни избори. По думите му, най-тревожното е, че управляващи, които всеки ден се борят единствено за своето оцеляване, няма как да преведат страната през тежката здравна, социална, икономическа криза, която се очертава.

Красимир Каракачанов лансира идеята си за първи път на Съденението – 6 септември и днес на Независимостта.

До този момент министър-председателят не е направил коментар. А според ген. Атанас Атанасов този ход на Каракачанов поставя началото на тежка политическа криза, защото един от вицепремиерите и лидер на една от партиите в коалицията, се спасява сам.

Колаж: Дневник