България

К. Петков: Парламентът да решава за РСМ, поискаха оставката на председателя на НС

Премиерът Кирил Петков предложи парламентът да решава всички въпроси по темата с Република Северна Македония, включително дали да отпадне или не ветото за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз. Това е една от точките, които министър-председателят предложи за гласуване в началото на днешното правителствено заседание. Така според Петков ще бъдат избегнати спекулациите, че правителството прави нещо нередно по темата: 

„Всяко предложение от страна на френското председателство, на ЕС, от държава членка или от ЕК, свързано с одобряване на началото на преговорите за членство в Европейския съюз на РСМ и Република Албания, направена в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието в Комитета на постоянните представители, или на Съвета „Общи въпроси“, което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно от Постоянното представителство на България към ЕС на комисията по външна политика на Народното събрание. Точка втора – представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и в Съвета „Общи въпроси“ да не изразяват съгласие с предложението по точка 1 до обсъждането им в Народното събрание, а при отхвърлянето им от НС да изразяват отрицателна позиция по тях“.

„Има такъв народ“ ще внесе искане за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, съобщи депутатът Станислав Балабанов. Причината е в осуетеното изслушване на външния министър Теодора Генчовска. От Има такъв народ настояваха заседанието да е закрито, за да бъдат изчетени документи с класифицирана информация, от които ставало ясно, че премиерът Кирил Петков – цитирам – е извършил национално предателство, поемайки ангажименти да отмени ветото, наложено от България върху започване на преговори за европейско членство на Република Северна Македония: Балабанов определи като „юридически фарс“ случващото се в пленарната зала.“Подготвяме това искане. От какво зависи? Председателят на Народното събрание грубо погазва законите и ние ще го направим. Законът и това, че сме българи са над всичко“.

По-рано и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна пленарната зала на парламента и обвини председателя Никола Минчев и управляващото мнозинство, че се опитват да осуетят изслушването на външния министър Теодора Генчовска. Общо 120 народни представители внесохо искане за неговата оставка./БНР/