КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

К. Петков: Свършил съм работа, щом ГЕРБ, ИТН и ДПС се обединиха срещу мен

Жегата първо дойде от ИТН, който първи попита за моето гражданство. После се координираха с ГЕРБ и вчера в Съвета по национална сигурност се координираха и с ДПС. Чак почувствах, че добре съм си свършил работата като министър на икономиката, щом като чак такава координация се случи, но вчера беше много очевден примера. Трябваше да се гласува за това дали и аз да вляза на заседанието на съвета за национална сигурност. Това коментира министър Кирил Петков.

Гласовете „против“ бяха ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП, а „за“ бяха ДБ, „Ние идваме“, президента и всички други членове на правителството. В крайна сметка присъствах на заседанието. На него обсъждахме глобалните кризи, които ще ни притискат в следващите месеци. Знаете, че става дума за новата ковид вълна и за 3 млн. афганистанци, които са тръгнали към Европа. И по едно време г-н Карадайъ каза, че преди да започнем да обсъждаме тези въпроси, иска да попита Кирил кога се е отказал от канадското си гражданство. Тогава президентът Румен Радев отговори, че не сме се събрали за това и тогава този човек стана и си тръгна. Тръгна си и не поиска да чуе нито един от докладите – нито за бежанската криза, нито за рисковете за бюджета, нито за пенсиите, тръгна си, разказа той пред Нова телевизия.

След това ГЕРБ и ИТН продължиха да говорят за това, че не са съгласни с нищо, което се случва, с актуализацията на бюджета. Аз направо недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че ковид кризата и пенсиите не го интересуват, може би само бежанската криза. От друга страна накрая, когато трябваше да се направи обобщение на нашия разговор, видяхме много ясно как Десислава Атанасова каза, че не може да вземе такова решение, разказа още  Петков.

Нямам в джоба си канадски паспорт. Към момента той е предаден на канадските власти. Аз съм им предал и паспорта, и заявлението за отказ, обясни Кирил Петков.

Направих абсолютно всички стъпки, които са нужни, за да прекратя гражданството си, обясни той.

Уверен съм, че моето волеизявление е момента, в който съм се отказал от канадското си гражданство от страната на България. А кога канадците ще решат да си издадат бележката, си е тяхно решение. Все още не съм получил въпросната бележка, но я очаквам всеки момент, защото от април месец вече минаха четири месеца. Мисля, че не е това въпроса тука. От страна на българската държава аз съм направил всички възможни действия и много бих се радвал, ако конституционното решение бъде в полза на факта, че като български гражданин имам право да се отказвам и да си упражнявам правата като български гражданин, защото аз не съм единствен, посочи той.

Аз искам да поздравя президента заради вчерашното му отношение. Той не позволи заседанието на Съвета за национална сигурност да се превърне в дебат кога съм се отказал и какво право имам. Той каза, че това ще го решава съда, а нашата работа е да се справим с кризите, допълни той./Фрогнюз/