Спорт

„Левски“ губи позиции в класацията за най-продуктивните школи в Европа

Левски“ губи от позициите си в класацията за най-продуктивните школи в Европа. В момента общо 33-ма футболисти, преминали през академията на сините, се състезават в елитните дивизии на 31 европейски страни, показва традиционното изследване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

„Левски“ остава единственият български представител в топ 50. Преди година сините бяха на 24-ото място с 36 футболисти, докато сега делят 35-ата позиция с „Макаби“ (Тел Авив) и „Аустрия“ (Виена).

За пръв път авторите на проучването изчисляват и коефициент спрямо броя изиграни мачове от съответните футболисти във вътрешното първенство за миналия сезон, спортното ниво на клубовете им и възрастта им.

Коефициентът на „Левски“ е сред най-ниските – 17.3, най-вече заради ниското ниво на клубовете, в които юношите на сините се състезават, и заради високата средна възраст на играчите (26.9 г.). От година и половина работата в школата на „Левски“ се промени под ръководството на Йончо Арсов и първите резултати започват да се виждат в представянето на отборите в различните възрастови групи.

Авторите на анализа следват определението на УЕФА, като за юноша се приема футболист, който е бил в даден клуб поне три сезона на възраст между 15 и 21 г. На върха в класацията остава „Партизан“ с цели 85 футболисти, което е с десет повече спрямо миналата година.

Следват „Аякс“ (77) и „Динамо“ (Загреб) (71), а в челната десетка има още два сръбски отбора – „Цървена звезда“ (61) и „Войводина“ (55). Най-висок коефициент имат „Бенфика“ (81.3), „Аякс“ (79.6) и „Барселона“ (78.2).

Ако се гледат само петте водещи първенства на континента, то „Реал“ (Мадрид) е клубът, създал най-много футболисти за тях – 63./Дневник/