КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Лозан Панов: Активно мероприятие, осъдиха ме по правилата на Народния съд

На заседанието на пленума в четвъртък (30 април) имаше всичко друго, но не и право. Така се стигна до „правно обоснованите изводи“, че председателят на върховния ни съд е смешен и не е мъж! Не съм сигурен, че гладиаторските сцени са анахронизъм, ако се броят крошетата, с които се нокаутираше човешкото достойнство по време на това заседание. В крайна сметка се стигна и до „присъда“, която бе постановена изцяло по правилата на Народния съд.“ Това коментира в интервю за „Дневник“ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Думите му са по повод решението на ВСС да му отнеме управлението на сградата на Съдебната палата в София след скандала със заснемането на видеоклип.

На въпрос чувства ли лична отговорност за заснетия клип той отговаря:  „Твърдо, да. Моята вина обаче не е свързана със заснемането на клипа. Моята вина е в това, че не застанах в редиците на мнозинството във ВСС. Резултат от този избор е и пошлият „милиционерски“ сценарий в Съдебната палата“.

„Дневник“ отбелязва, че председателят на ВКС прави аналогия с моркова и тоягата и коментира, че не са успели да го купят с моркова, но и тоягата не е помогнала въпреки системния институционален и медиен тормоз, на който е подложен в продължение на 5 години.

„Активното мероприятие“ в Съдебната палата със заснемането на клипа е нов творчески връх в „милиционерската“ режисура“, подчерта председателят на ВКС. Той разказа, че рап-чалга клипът с разголени жени, сниман на 16 февруари в сградата на Съдебната палата, е заснет от продуцента Пламен Митев, в чиято трудова биография стои: продуцент и водещ на предаването на правна тематика „Четвърта инстанция“ по Канал 3. По думите на Панов да излъжеш за намеренията си ВКС, който е страна по договора, защото посоченото в писмото за намерения няма абсолютно нищо общо с реализираната продукция, и да използваш сградата на Съдебната палата, за да пропагандираш употребата на марихуана, означава само едно: човекът е имал „солиден гръб“ и гаранции, че няма да понесе никаква отговорност за злоупотребата си.

„Ако се абстрахираме от факта, че съществуват данни за връзката на Митев с Канал 3, което все още нищо не означава, остава безспорното, че продуцентът е личност с една много добра правна култура. Все пак е водил предаване на юридическа тематика, а това показва, че той е напълно наясно със забраната в закона да се употребява марихуана на територията на нашата страна“, обясни Панов.

Шефът на ВКС отваря още една тема в интервюто и тя касае Главният инспектор на ВСС – Теодора Точкова, която бе председател на Административен съд Хасково. В интирвюто за „Дневник“, той коментира удивителната бързина, с която се самосезира главният инспектор Теодора Точкова по новия казус с видеоклипа. Тя също е присъствала на заседанието – събитие, което не се случва толкова често, отбелязва Панов. „Ще припомня само, че мандатът на г-жа Точкова е изтекъл, а парламентът трябваше отдавна да е избрал нови инспектори. Тя няма право на втори мандат, а все още липсва информация как ще се развие занапред нейната кариерата. Струва ми се, че резултатите от проверката на Лозан Панов биха могли да подпомогнат бъдещото кариерно развитие на г-жа Точкова. Аз лично дълбоко се съмнявам, че тя би искала да се върне на предишната си месторабота в Административен съд – Хасково, но времето предстои да ни даде този отговор“, коментира още председателят на ВКС.