Спорт

Маестро Пранди!

Николай Кръстев, главен редактор на сп. „Спринт“

Силвано Пранди показа на практика какво означава един отбор да има знаещ и можещ треньор. За един месец и без контроли италианският специалист буквално преобрази националите.

Пранди не се поколеба да се откаже от доказани (но претенциозни и своенравни авторитети) за сметка на младоци и пращящи от енергия и желание за себедоказване играчи. Пранди успя да мобилизира отбора до такава степен, че бразилците да не приличат на себе си под напора на българите. Пранди докара националите до мачбол срещу Бразилия и до една топка разстояние от Олимпийските игри в Токио.

Е, не успя! Една-две ситуации решиха мача. Както и контузията на Тодор Скримов.

Моментът не е за детайлни анализи и оценки. Вероятно обаче вече никой не се съмнява, че Пранди ще ги направи както трябва. И ще набележи това, което е необходимо и нужно, отборът да продължи възхода си напред.

Защото престои първо европейско първенство, а после и европейска олимпийска квалификация. Която макар и да изглежда кошмарно трудна, може да се окаже по силите на възродения и жаден за битка и слава български отбор.

Не е време и за вайкане. Докоснахме Токио, но класата и бразилците все пак се оказа решаваща. С ръка на сърцето – колцина от нас вярваха, че ще играем така достойно срещу Бразилия? И колцина бяха убедени, че има смисъл да вземем домакинството в квалификацията срещу съответните финансови условия?

Е, имаше смисъл! Ако не спортно-технически в краткосрочен план, защото целта да се класираме за Токио още не е изпълнена, то в по-обща перспектива, която е и по-важна.

Имаме отбор! Имаме треньор! Да ги подкрепим!

Източник: bgvolleyball.com