НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Македонец участва на „Южна пролет“ в Хасково

Македонец участва в националния литературен конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково, който започва утре вечер, съобщи директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова. Тържественият огън ще загори в 18 часа и той ще бъде запален от носител на „Пегас“ от 2014 г, информира пък зам.-кметът Мария Вълчева.

От сряда до петък Хасково ще бъде столица на литературата. През трите дни ще се проведе 49-тото издание на форума, което за разлика от миналата година ще е присъствено. Мария Вълчева разясни, че журите е 5-членно и че тази година издателствата ще предлагат книги на Книжния пазар, а не както досега на Главната улица.

Според Страшникова най-много участници тази година има от представителите на журналистите, следват филолозите, има и компютърен специалист.

На пресконференция стана ясно, че има раздели, в които няма участници. Община Хасково отново ще раздаде „Пегас“-и и ще връчи наградата „Александър Паскалев“. Статуетки ще получат и победителите от миналата година, тъй като заради ситуацята през 2020 г нямаше церемония.

Програмата за първия ден:

11.00 ч.- Изложба от детски илюстрации. Художник – Мая Бочева, РБ „Хр. Смирненски“, Централно фоайе
12.00 ч.- ИК „Персей“ представя част от номинираните заглавия от Националната кампания „Бисерче вълшебно“, ОУ „Иван Рилски“
14.30 ч.- Туристическа обиколка на гр. Хасково, организирана от ТИЦ – Хасково, начало от РБ „Хр. Смирненски“
16.00 ч.- 20 години издателство „Българска книжница“, РБ „Хр. Смирненски“, Читалня № 1
16.30 ч.- Концерт на Акустично джаз трио. Солист: Мария Арнаудова, пред галерия „Форум“ 18.00ч.- Тържествено откриване на XLIX Литературни дни „Южна пролет” 2021, с участието на: Мажоретен състав Хасково, хор „Родна песен“ и Духов оркестър към община Хасково, пред ДКТ „Иван Димов”
Музикално – поетичен спектакъл „Сребърна любов“ от Недялко Йорданов. На рояла – Хайгашод Агасян. Премиера на книгите „Пепел ми на езика“, „Часът на истината наближава“ и „Сребърна любов“.
19.30 ч. Лауреатска вечер на Мартин Спасов, носител на „Пегас“ за 2014 год. Слово: Симеон Аспарухов, ДКТ „Иван Димов“ , Камерна зала

сн. община Хасково