България

МЗ не знае подробности за трансплантацията на бял дроб в болница “Лозенец“

Министерството на здравеопазването не знае подробности около трансплантацията на бял дроб, извършена преди няколко дни в столичната болница „Лозенец“.

От министерството посочиха само, че тази клиника, както и болница „Света Екатерина“, имат лиценз за подобни процедури.

Проф. Любомир Спасов има квалификация да извършва белодробни трансплантации, а Университетска болница “Лозенец“ има лиценз за това и Министерство на здравеопазването приветства извършването на  белодробната трансплантация, каза зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков:

„Това, което е ясно, че болница „Лозенец“ и болница „Св. Екатерина“, които имат лиценцзии, имат разрешения да правят трансплантации. Която и да е болница, когато успее да реагира, за нас ще бъде максимално добре“.

Нямаме допълнителна информация как е организирана трансплантацията, кой ще проследява пациента, ще продължат ли в болницата да се правят нови белодробни трансплантации, заяви още д-р Пенков.

Не виждаме по какъв начин Министерство на здравеопазването участва в процеса на осъществяване на първата белодробна трансплантация, каза пред “Хоризонт“ председателят на Алианса на хората с редките болести Владимир Томов:

„Тъй като би трябвало отвънка навътре да се развиват нещата по отношение на този сериозен ресор – трансплантациите, но видяхме нещо, което се случи отвънка навътре. Това не говори добре. Би трябвало тези хора, които са извършили целия този път, сега да бъдат подкрепени, за да могат да продължат“.

Източник: БНР