НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Миглена Тянкова става член на ВСС от Хасково, Съюзът на съдиите – аут

За първи път във Висшия съдебен съвет ще има съдия от Хасково. Председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова бе избрана за новия състав на кадровия орган на съдебната система. Другите 5-ма представители от професионалната квота са за съдиите от Ямбол, Варна, Велико Търново, София и Пловдив.

Магистратите избираха общо 6 души за професионалната квота в новия ВСС, който трябва да заработи от октомври. Също за първи път в историята на ВСС от Съюза на съдиите в България не успяха да излъчат свой представител. И отново за първи път във ВСС няма да има нито един представител на върховните съдилища, както бе до момента.

Председателят на Избирателната комисия Мина Топузова, съдия във Върховния касационен съд, обяви, че избирателната активност днес е била 64, 22 %. С хартиена бюлетина правото си на вот са дали само 120 правораздаватели, останалите 1291 са избрали фаворитите си по интернет.

Ето и пълният списък на новите членове на ВСС от професионалната квота, които бяха избрани днес:

Васил Петков, председател на ОС- Ямбол – 645 гласа

Мария Терзийска, зам.-председател на ОС-Варна – 721 гласа

Миглена Тянкова, председател на ОС-Хасково – 676 гласа

Младен Димитров, председател на РС-Велико Търново – 552 гласа

Явор Колев, председател на АдмС-Пловдив – 699 гласа

Даниела Александрова, зам.-председател на СРС – 591 гласа

Сега Народното събрание трябва да избере и политическата квота във ВСС. На този етап обаче този въпрос не е бил разглеждан дори в правната комисия на парламента. Представителите на политическите партии се избират с квалифицирано мнозинство, т.е със 160 гласа.