Здраве

Митове и реалност за здравословния ефект на ябълковия оцет

Ябълковият оцет е един от най-популярните природни продукти за здраве и се твърди, че може да прави почти всичко, включително дезинфекция на четки за зъби, лечение на диабет и намаляване на сантиметрите около талията.

Какви са истинските ползи от ябълковия оцет според науката? Си Ен Ен попита седем експерти и проучи десетки изследвания, за да даде факти, а не мнения. Ето пет начина, по които ябълковият оцет (или който и да е оцет) може да помогне на вашето здраве, плюс някои популярни предубеждения, които не излизат от мода … Но те не помагат особено.

Ябълковият оцет понижава ли кръвната захар?

Коя е най-популярната употреба на ябълков оцет? Ако се доверим на търсене в Интернет, става въпрос за лечение на диабет.

Регистрираният диетолог Карол Джонстън изучава ефектите на оцетната киселина, основният компонент в оцета, върху нивата на кръвната глюкоза при диабетици от 2004 г. насам.

Оцетът, включително ябълковият сайдер, не е показан в проучвания, които значително да променят или предотвратяват диабета, каза Джонстън, професор по хранене и асоцииран декан на Училището за здравни решения в Държавния университет в Аризона.

„Ако трябваше да докажете, че оцетът забавя прогресирането на диабета, тогава ще ви трябват стотици хора и милиони долари, за да се направят проучванията, защото диабетът има много причини, включително генетични“, казва Джонстън.

Но проучванията показват, че оцетната киселина може да се използва като инструмент, който помага на хората да намалят кръвната захар. Рандомизирано клинично проучване от 2019 г. установява „10-точково намаляване на концентрациите на глюкоза на гладно“, каза Джонстън. „Използваха две„ супени лъжици „оцет в чаша вода два пъти дневно (с обяд и вечеря).“

В изследването на Джонсън хората, които са се възползвали най-много от употребата на оцет, са били резистентни към инсулин – състояние, наречено преддиабет.

„При хора с преддиабет е твърде хубаво, за да е истина“, каза той. „Падна малко и остана така. Това може да е групата, която би могла да се възползва най-много.

Не е само ябълковия оцет. Антигликемичният отговор може да бъде предизвикан от всякакъв вид оцет: оцети от червено и бяло вино, оцет от нар или дори дестилиран бял оцет.

Но това работи само в присъствието на нишесте, подчерта той.

„По принцип това, което оцетната киселина прави, е да блокира усвояването на нишестето“, каза Джонстън. „Ако участниците в моето проучване ядат нишесте и добавят оцет, кръвната захар ще спадне. Но ако пият захарна вода и добавят оцет, нищо не се случва. Така че, ако ядете бекон и яйца, не се притеснявайте. Помага само ако ядете нишесте.

Ако решите да използвате ябълков оцет, не забравяйте да кажете на вашия лекар, казва Лиза Дрейър, регистриран диетолог и сътрудник на Си Ен Ен.

„Ако приемате лекарства за диабет, оцетът може да засили ефекта от вашите лекарства, предупреждава тя, и вашия лекар може да поиска да коригира дозата“.

Отслабване

Отслабването или диетата е друга популярна употреба на ябълков оцет и има някои доказателства, че може да помогне.

Най-цитираното проучване е проведено със 175 души с наднормено тегло, но иначе здрави японци. 12-седмичното лечение довежда до по-ниско телесно тегло, индекс на телесна маса, висцерална мастна тъкан, измервания на талията и нива на триглицериди. Звучи страхотно нали?

„Хората наистина не са отслабнали толкова много“, казва Дрейър. „Само 2 до 4 килограма за три месеца повече от плацебо. Това е по-малко от половин килограм на седмица“.

Джонстън се съгласи, че проучването показва „много, много скромна загуба на тегло. Всъщност бих казал, че повечето хора, които са на диета в продължение на 12 седмици и губят само няколко килограма, няма да бъдат много щастливи“.

Ако използвате ябълков оцет или други оцети като част от общия план, комбинирането му със здравословна диета, контрол на порциите и упражнения може да помогне, казва Дрейър. Тя предлага балсамов оцет да се използва в салати, в съотношение 4: 1 с олио или да се добавя към сосове за птици и риба.

Ако правите всички останали неща, за да отслабнете, това може да ви даде леко предимство. Освен това, ако го пиете с вода, това е добре, тъй като водата ви кара да се чувствате сити “, твърди Дрейър.

„Понякога хората наистина се вълнуват да опитат нещо ново, а след това се променят и другите им поведения“, добави той. „Ако това помага на хората да бъдат по-внимателни като цяло, със сигурност е хубаво нещо.“

Внимание! Статия, публикувана миналата година от Джонстън, установява, че оцетът може да ерозира зъбния емайл. Ако приемате оцет за контрол на кръвната захар, „това подчертава важността на приема на оцет в разредена форма и с храна, за да се сведе до минимум този ефект“, каза Джонстън, добавяйки, че „пиенето през сламка може да бъде добро решение!

А като говорим за зъби …

„Някои хора обичат да го използват за премахване на петна и избелване на зъбите“, според една от многото статии, популяризиращи ябълков оцет за тази цел:

Ахнах, когато прочетох за това! Това ме накара да се срамувам, честно казано “, казва зъболекар в Чикаго и говорител на Американската стоматологична асоциация д-р Алис Богосян. „Поставяте киселина върху зъбите си, последното нещо, което искате да направите, за да улесните здравето на устната кухина“.

PH 7 е неутрално, а всичко по-малко е киселинно, каза Богхосян. Експертът добави, че много от популярните днес ябълкови оцети имат рН от 2 до 3, приблизително същото като стомашната киселина.

„Всичко киселинно, което влезе в контакт със зъбите ви, ще износи емайла, защитното покритие и това ще причини кариес“, добави Богхосян. „Това е напълно и напълно погрешно, освен ако не искате да посещавате по-често зъболекаря си“.

По-здравословен вариант би било да си миете зъбите два пъти на ден в продължение на две минути с избелваща паста за зъби, подпечатана от Американската стоматологична асоциация, казва той. „Това показва, че е тествано да прави това, което трябва да направи“.

Други статии насърчават изплакването на устата с ябълков оцет, накисването на протезите в разредена смес или използването му за почистване на четка за зъби.

„Просто трябва да изплакнете четката си за зъби, да извадите цялата паста за зъби и да я оставите да се проветри. Това е всичко, което трябва да направите “, казва Богосян. „Почистването на протези или изплакването им с оцет не е добра идея. Това също може да изложи зъбите на риск. И помислете как металът при частични протези може да му повлияе. „

Оцет срещу ухапвания от комари

Интернет също така рекламира ябълковия оцет като лечение на кожни инфекции и акне, като начин за борба с въшките и пърхота, като естествено средство за премахване на брадавици или като средство против стареене.

„Ще изсуши пъпка, но не е метод против стареене“, каза дерматологът д-р Мари Джин, говорител на Американската академия по дерматология. Не бих го препоръчал. Днес имаме много по-ефективни и безопасни методи от този“.

Въпреки че може да помогне при слънчево изгаряне, има много други добри средства, така че „обикновено не предлагаме това на пациентите“, казва Джин.

Една употреба, с която сте съгласни: „Обичам го при ухапвания, особено при ухапвания от комари. Това е много малко използвано домашно лекарство. Ако имате много ухапвания, сложете две чаши във вана, пълна с вода, и накиснете ухапаните места. Ще помогне за сърбежа “, каза тя.

Но не го използвайте, за да се отървете от въшки или брадавици. Едно проучване установи, че оцетът е най-малко ефективният естествен метод за премахване на въшките, а що се отнася до брадавиците, „те се причиняват от вирус, така че няма лечение“, обясни Джин.

„Можете да приложите разредена версия на ябълков оцет върху брадавица с памучен тампон и това ще помогне за премахването на мъртвата кожа, което правим, като я обелваме, изрязваме или изгаряме с течен азот. Но това няма да бъде толкова бързо или ефективно, колкото това, което правим в кабинета “, казва тя.

Д-р Майкъл Лин, говорител на Американската академия по дерматология, директор на Института за напреднала дерматология и рак на кожата в Бевърли Хилс, има по-негативни възгледи за домашната употреба на оцет.

„Имах доста пациенти, засегнати от ябълков оцет“, обясни Лин. „Ужасен пример беше този на мъж, който се опитва да лекува генитални брадавици. Когато стигна до нас, цялата зона беше изгорена от оцета.

„Не знам дали го използваше с пълна сила, но каквото и да правеше, беше твърде силно“, продължи той. Вероятно има постоянни белези от домашното лечение.

Лин каза, че му е по-удобно да препоръчва бял дестилиран оцет, тъй като той е създаден със стандартизирана формула от 5% киселинност.

„С ябълковия оцет не знаете каква потентност получавате“, казва Лин. „Зависи от марката и дори между партидите в рамките на марката можете да получите различни концентрации на киселинност.“

„Ако решите да използвате ябълков оцет, опитайте се да закупите марка, която ясно показва нивото на киселинност. И каквото и да правите, не го използвайте неразреден. Той предлага съотношение 1:10.

Многократно почистващо средство

Поради антимикробните свойства на ябълковия оцет, той често се предлага като естествен домакински почистващ препарат.

Киселината е ефективна срещу мухъл, но според Изследователския институт за пестициди, консултантска фирма за опазване на околната среда, сол, лимонов сок, водороден прекис, масло от чаено дърво и сода за хляб.

Друга популярна употреба на ябълковия оцет и други оцети е за измиване на храна за намаляване на бактерии или вируси на повърхността на плодове и зеленчуци. Проучванията са имали променливи резултати, често в зависимост от вида на плодовете или зеленчуците и количеството време, прекарано в оцетния разтвор.

Националният съвместен център за здраве на околната среда в Канада казва, че оцетите „могат да увредят органолептичните свойства на продуктите“.

Кашлица и болки в гърлото

Лечебното използване на оцет започва от бащата на съвременната медицина Хипократ. Той го смесва с мед и го използва при хронична кашлица и болки в гърлото, а предложението продължава и днес в интернет.

Много родители може да мислят, че това е естествен и безопасен вариант за техните деца. Американската академия по педиатрия няма официална позиция относно използването на ябълков оцет или други оцети като здравна помощ, но говорителят д-р Дженифър Шу препоръчва повишено внимание.

„Просто бих си помислила, че оцетът ще раздразни гърлото ми още повече“, каза Шу, педиатър от Атланта и автор на „Хранителни битки“. „Но разреждането му и смесването му с други съставки като сол или мед може да намали болката, която оцетът може да причини“.

Джонстън от Университета в Аризона предупреждава, че не трябва да се вкусва само оцет, поради риск от вдишване на течността и увреждане на белите дробове.

„Оцетът има тази силна миризма и вкус, поради която стискате устни, така че ако дишате, можете да го вдишвате в белите дробове, докато преглъщате“, каза той. „Може да изгори дробовете, защото е киселина.“

„Може да изгори и хранопровода“, казва д-р Андрю Фрийман, директор на сърдечно-съдовата профилактика в „National Jewish Health“ в Денвър. „И ако сте предразположени към рефлукс, язви или стомашни проблеми, това със сигурност може да ги влоши“.

Сърдечни заболявания и рак

Ако сте плъх, притеснен от сърдечни заболявания, включете ябълков оцет и други оцети в списъка си за пазаруване.

Проучванията показват, че оцетът може да понижи кръвното налягане, триглицеридите и общия холестерол при гризачи, хранени с диета, богата на мазнини и холестерол. Но няма пълни проучвания при хора.

Фрийман, който е член на борда за превенция на Американския колеж по кардиология, казва, че може да има известна полза от неговите антиоксидантни свойства, като други здравословни за сърцето плодове и зеленчуци като броколи и боровинки.

„Има някои показатели, че използването на оцет може да подобри здравето на артериите и холестерола в кръвта, а има още повече сила, когато се комбинира със зелени листни зеленчуци“, каза Фрийман.

„Данните не са особено надеждни или поразителни, но здравето на съдовете може да се подобри“, каза Фрийман. „Най-добрият начин да избегнете сърдечни заболявания е да спортувате и да изберете нискомаслена растителна диета“.

Фрийман също препоръчва използването на ябълков оцет в салати, за да се увеличат максимално ползите и да се намали всяка реакция на киселинност.

Ами ракът? Японски учени възпрепятстват растежа на човешката левкемия и други ракови клетки в петриеви панички, като ги излагат на оцет от захарна тръстика и японски оризов оцет. Други проучвания показват намаляване на туморите и удължен живот при добавяне на оризов оцет към питейна вода и храна съответно при плъхове и мишки. Не са проведени проучвания при хора.

И така, дали ябълковият оцет отговаря на положителната си репутация в интернет? Ако вземете предвид, че почти всеки друг оцет ще доведе до същите ползи, не толкова.

Има и някои сериозни недостатъци при използването му, които създават рискове. Както предлагат експертите, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да опитате.

„Когато търсите ябълков оцет, виждате толкова много твърдения и хората ще го опитат, търсейки онази естествена панацея“, каза Дрейър.

„Но ако въпросът е дали някое от тези твърдения се основава на наука, това е друг въпрос“. / БГНЕС/

сн. gotvach.bg