БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Млад мъж почина в Бургас след размотаване по болниците

Млад мъж в Бургас почина след като не получи лекарска помощ заради размотаване по болниците. Той е бил с двустранна пневмония и е чакал с часове да бъде приет в лечебницата. Калин Карапачов не е настанен в лечебница на време, защото първият му тест за коронавирус е бил отрицателен, а всъщност след това се оказало, че това не е така.

Пациентът е препращан към няколко болници в морския град и с часове е чакал да бъде приет, а когато това най-накрая станало, вече било късно и не успели да го спасят.

36-годишният мъж първо се лекувал в дома си в Обзор. Състоянието му се влошило рязко – започнал да диша трудно и извикали линейка. Пред БНТ майката на Калин разказа, че близо час от Спешна помощ не дошли, за това семейството използвало собствен транспорт.

„Като дойдохме тук отидохме направо при личната лекарка. Той вече беше почти посинял със затруднено дишане. Опитаха се да му помогнат. Сложиха му веднага венозно Калциев глюконат, сложиха му Урбазон. Подадоха ни документи, за да направим снимка“, каза Гинка Карапачова, майка на пациента.

След снимката станало ясно, че Калин е с тежка двустранна бронхопневмония. С готовите документи отишли в Спешното отделение на Бургаската болница.

В приемната не погледнали документите. От лечебното заведение обяснили, че не са приели пациента за лечение, защото от години нямало клинична пътека за пациенти с пневмония.

Направен му е и бърз тест за коронавирус – отрицателен. Пациентът бил пренасочен към Белодробната болница. Там обаче също не го приели за лечение. След няколко часа чакане мъжът бил приет за лечение в болницата в комплекс „Меден рудник“, където починал.
А след смъртта на Калин, семейството му научило, че след трети тест за COVID-19, пробата му била положителна.

Заради забавяне през тази седмица двама мъже починаха в Пловдив.