Здраве

Може ли млякото да вреди

Повечето хора не могат да си представят живота си без мляко и млечни продукти. Диетологът Ната Гончар обаче предупреждава, че в някои случаи си струва да премахнете млечните продукти от менюто си.

Млякото доставя на тялото ни лесно смилаеми протеини, мастни киселини, витамини, калций. И като цяло има положителен ефект върху организма. Помага при киселини и безсъние, укрепва костите и зъбите, както и нервната система.

Но има случаи, когато млякото носи само вреда на здравето. Първият е непоносимостта към лактоза. Хората с това заболяване нямат ензима лактаза, който трябва да разгражда млечната захар. Поради това млечната мазнина не се абсорбира в червата и се появяват подуване на корема, образуване на газове и болки в корема.

Второ, млякото е противопоказно за хора с алергия към млечен протеин. Непоносимостта може да се прояви с коремен дискомфорт, обриви, хрема и кихане.

Хората с бъбречни проблеми също трябва да се въздържат от употребата на тези продукти, тъй като те претоварват тялото. Млякото също така съдържа много калций и фосфор, които допринасят за образуването на камъни.

Гончар препоръчва животинското мляко да се замени с растително. Класическите продукти могат да бъдат заменени с веган. Експертът също така отбеляза, че растителното мляко има положителен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт./Дарик нюз/