България

МОН предлага два или повече ВУЗ-а да обучават съвместно студенти

От Министерството на образованието и науката предлагат две или повече висши училища да могат да обучават съвместно студенти в рамките на мултидисциплинарни специалности. Предложенията за промени в Закона за висшето образование са публикувани за обществено обсъждане до 11 август.

Студентите ще изучават отделните дисциплини в различни университети. Висшите училища ще използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области, които са важни за развитието на икономиката и обществото. В законопроекта за изменение на ЗВО са уредени условията и реда, при които университетите ще сключват споразумения за съвместно обучение. Специалностите са от нерегулираните професии в професионални направления, за които всяко висше училища има акредитация, съответстваща на неговата част от съвместното обучение.

Условията за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение между висшите училища, които ще  издават съвместни дипломи.

С друга промяна в закона, се дава  възможност образователна и научна степен „доктор“ да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. Докторантите трябва да се обучават в продължение на поне три години в редовна форма с договор между висшето училище или научната организация и ръководителя на проекта. Те  ще получават заплащане според извършената от тях работа и условията на договора./БНР/